Agencija: Provera računa političara

Agencija za borbu protiv korupcije traži proveru bankovnih računa funkcionera, pišu "Novosti". Zorana Marković: Ako nam uskrate podatke, podnosićemo prijave.

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

21:48

Default images

Naime, kako je za ”Novosti” potvrđeno u bankarskom sektoru, banke su se našle "u nebranom grožđu" jer Agencija, da bi proverila da li su funkcioneri u imovinskim kartama koje joj dostavljaju prijavili pravi priliv prihoda i ušteđevinu, traži proveru njihovih bankarskih računa.

Bankari, pak, tvrde da, po Zakonu o bankama, te podatke mogu da daju samo uz nalog suda, i to u svrhe istražnog postupka. U svim drugim situacijama kršili bi zakon i princip ”bankarske tajne”, pa čak i poverljivost podataka o ličnosti. Zato su međusobni razgovori bankara, kako saznaje list, poslednjih dana intenzivirani i sledeće nedelje će pokušati da izađu sa jedinstvenim stavom, odnosno da nađu modus kako da pomognu Agenciji a da ne prekrše zakon.

U Agenciji su iznenađeni ovim stavom jer, kako kažu, nesmetana saradnja sa bankama traje od 1. januara 2010. i do sada su im sve banke davale uvid u račune funkcionera.

"Skoro tri godine je to bio deo nesmetane procedure po kojoj je Agencija radila i niko nije postavljao pitanje da li imamo pravo na uvid u račune. Naravno da ga imamo po Zakonu o Agenciji", kaže Zorana Marković, direktorka Agencije.

Ona kaže da će, ako sve banke odluče da je odjednom ”protivzakonito” da Agenciji daju uvid u račune, i ako se ispostavi da je ”bankarska tajna jača od regulatornog tela”, oni zatražiti tumačenje zakona od Skupštine:

"To bi bila blokada rada jednog državnog organa. Ne znam kako bih to drugačije shvatila nego kao pritisak na naš rad, a možda čak i kao hajku", istakla je Markovićeva.

Ako ne bude mogla direktno da dobije podatke sa računa funkcionera, Agencija će se svaki put kada kontroliše neku od 1.300 imovinskih karata obraćati tužilaštvu i policiji. Podnosiće krivične prijave protiv svih funkcionera da bi nadležni organi mogli da provere njihove prihode i povlačiće prijavu ako se pokaže da je stanje na računima u skladu sa prijavljenim.

"Onda će nam hiljadu funkcionera biti pod krivičnim prijavama, i tada stvarno nećemo moći da se zovemo demokratskom državom", kaže Markovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: