Ukloniti školsku bazu podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio od vojvođanskih vlasti da uklone centralizovanu školsku bazu podataka.

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2011.

13:18

Default images

Ta baza je, po Šabićevim rečima, sastavljena suprotno zakonu i nalazi se na privatnom serveru i pod administrativnom kontrolom inostrane firme.

Šabić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zabranio dalju obradu podataka u okviru takozvane centralizovane školske baze podataka i sistema za obaveštavanje roditelja o uspehu učenika.

Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i preduzeću "WDW Soft d.o.o." je naloženo da zatvore sve pristupe bazi podataka iz lokalnih i spoljnih mreža, kao i da u roku od 10 dana od prijema rešenja brišu iz baze podatke o ličnosti za 200.271 učenika, roditelja, nastavnog i vannastavnog osoblja, navedeno je dalje u Šabićevom saopštenju.

Poverenik je upozorio da je školska baza veoma velika zbirka podataka od nacionalnog značaja, ali da se nalazi pod punom administrativnom kontrolom privatne firme koja je u većinskom vlasništvu stranog preduzeća.

"Nakon nadzora koji je sproveden po službenoj dužnosti, utvrđeno je da je navedena baza podataka uspostavljena i da funkcioniše na način koji je u potpunoj suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", ocenio je Šabić.

On je naveo da Ustav Srbije utvrđuje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom, ali da nijednom odredbom nijednog zakona nije utvrđen osnov za uspostavljanje i funkcionisanje ovakve zbirke podataka.

Šabić navodi da je pokrajinski sekretarijat, u saradnji sa "WDW Soft d.o.o", bazu podataka uspostavio suprotno Ustavom utvrđenom uslovu, pozivajući se na zaključke Skupštine i Vlade AP Vojvodine.

"Sasvim je jasno da se takvi zaključci ni u kom slučaju ne mogu pretpostaviti hijerarhijski superiornim aktima kao što su Ustav i zakon", ističe Šabić i dodaje da su sami zaključci tumačeni nedopustivo široko i sprovođeni nekorektno i nedosledno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: