Protest protiv Zakona o penzijama

Na sindikalnom protestu u Kruševcu zatraženo povlačenje Zakona o penzijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

19:05

Default images

U organizaciji Samostalnog sindikata u Kruševcu je održan prvi u nizu najavljenih protesta zbog loše ekonomske situacije i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sa skupa je najavljeno da će Samostalni sindikat zatražiti organizovanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili protiv predloženih izmena Zakona. Radnici traže i povećanje minimalne zarade.

Na centralnom gradskom trgu u Kruševcu okupilo se oko 1.500 ljudi. Radnici kažu da od svog rada više ne mogu da žive, a zbog najavljenih izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju strahuju i za svoju budućnost.

Na prvom u nizu zakazanih protesta bilo je i penzionera, koji kažu da jedva sastavljaju kraj s krajem i da ih najavljene izmene Zakona dodatno plaše.

Samostalni sindikat traži povlačenje predloga izmena i dopuna Zakona iz skupštinske procedure i, prema rečima predsednika Ljubisava Orbovića, zatražiće da se i građani na referendumu izjasne o tome. Ukoliko bi ovakav zakon bio usvojen, Orbović kaže da bi penzije bile niže za 25 odsto.

"Počinjemo danas i nastavljamo u svim gradovima Srbije i svaki put će nas biti više. Dan za danom ići ćemo od grada do grada sve dok ne dođemo u Beograd, ali ne da tamo prošetamo tri sata, već da budemo sve dok ne rešimo sva pitanja", poručio je on.

Broj radnika koji su došli u Kruševac bio je manji od očekivanog, ali organizatori protesta kažu da je to prvi u nizu i da masovniji skupovi tek predstoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: