200 miliona evra za nauku u Srbiji

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka potpisale su sporazum o kreditu od 200 miliona evra za razvoj nauke u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2010.

12:34

Default images

Kredit od 200 miliona evra omogućiće investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije od ukupno 420 miliona evra, u narednih pet godina. Ostatak sredstava biće obezbeđen iz budžeta Srbije, pretpristupnih fondova EU, Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Saveta Evrope.

Istorijski dan za nauku ili hrabrsot Vlade Srbije da u krizno vreme ulaže u nauku i obrazovanje, tako su predstavnici države objasnili uzimanje kredita za razvoj nauke.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je uprkos krizi, ovo jedna od najvažnijih investicija u ekonomski razvoj Srbije.

"Bitan element investiranja u naučni razvoj jeste zaustavljanje odliva mozgova, odnosno stimulisanje darovitih mladih naučnika da ostanu u Srbiji. Srbija se suočavala sa odlivom najdarovitijih mladih ljudi tokom 90-tih godina i ovaj projekat nije samo projekat investiranja u naučnu infrastrukturu.Ovaj projekat podrazumeva da se obezbede materijalni uslovi da najdarovitiji studenti i učenici ostanu da rade u Srbiji", kaže Tadić.

A da će novac biti dobro uložen obećava resorni ministar Božidar Đelić.

"Obezbedićemo novac da stari projeti koji su danas ornouli postanu ključna infrastruktura. Botanička bašta, izgradnja nove zbrade ETF-a gde je sada bankoritirala 'Lola', mogućnosti da izgradimo na Koštunjaku kampus za zaštitu životne sredine, mogućnost da popravimo zgradu Rektorata u NS, da se napokon izgradi informatičko tehnološki inkubator u NIšu, da napravimo jedan centar evropskog ranga u domenu matičnih ćelija u Kragujevcu" , kaže Đelić.

Đelić je dodao i da će se izgraditi 1.000 nekomercijalnih stanova za naučnike, one koji žive ovde kao i za one koj žive u inostranstvu ali žele da se vrate u Srbiju.

Prve investicije se očekuju u maju ove godine. Prvih 40 miliona evra biće uloženo u kupovinu naučne opreme.

"Radi se o prvom zajmu koji je EIB odobrila za ulaganja za nauku i tehnologiju u Srbiji, ali i regionu zapadnog Balkana, koji će "otvoriti vrata" sličnim inicijativama. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje je EIB finansirala u Srbiji, kao deo borbe protiv svetske ekonomske krize i podrške njenom približavanju EU“, ističe Dario Skanapjeko iz Evropske investicione banke.

Sporazum, u svečanoj sali Srpske akademije nauka, sa evropskom investicionom bankom u ime Vlade Srbije potpisala je ministarka finansija Diana Dragutinović.

"Često ste u prilici da potpisuje finansijske sporazume, i ma koliko jedan deo moje ličnosti zna da je to opravdano, i zna da u vreme krize država mora da se zadužuje, verujte ima bezbroj dobrih kredita, negde drugi deo ličnosti se ne oseća komotno. U ovom slučaju zadovoljna su oba dela moje ličnosti“, kaže Dragutinovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: