Utorak, 06.12.2022.

13:56

Sastaju se Kurti i Vučić: Poznato i kada

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Izvor: Tanjug

Sastaju se Kurti i Vučić: Poznato i kada
Foto: Profimedia

On je nakon sastana kazao da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.

Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o dešavanjima na severu KiM kao i o tome kako da se proces dijaloga normalizuje, prenosi Reporteri.

"Srećom od 23. novembra više nemamo rokove i krize i možemo da razgovaramo o suštini. Zato sam ovde. Da ove razgovore pretvorim u normalizaciju odnosa i da na osnovu dokumenta koji sam ovde predstavio i razgovaramo o sledećim koracima u procesu. Želimo da iskoristimo ovaj zamah i želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedelja", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

On je preneo da je sa Kurtijem razgovarao o situaciji na severu KiM posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija, policije i pravosuđa kao i o pripremama za lokalne izbore.

"Jedno je jasno, da imamo ogroman bezbednosni vakuum koji nije dobar za ljude i želimo da se vratimo u normalu, gde policija radi svoj posao i gde funkcionišu sudovi", naglasio je Lajčak.

Na pitanje o rokovima za postizanje sporazuma i martu 2023. godine, koji je Kurti pomenuo kao rok za normalizaciju odnosa, Lajčak je rekao da nije "čovek rokova", ali je naveo da je sada "pravi trenutak" i da "nema vremena za gubljenje".

"Verujemo da nema vremena za gubljenje. Nema pritiska, ali ne želimo da izgubimo ovaj trenutak. Razgovarali smo i o dešavanjima na severu. Razgovarali smo i o energetskom sporazumu koji tek treba da se primeni. Ponovo imamo normalnu situaciju, što je pozitivno", ocenio je Lajčak.

Kako prenosi RTS, Lajčak je rekao i da u EU ne žele da predstojeći vanredni lokalni izbori na severu KiM budu faktor destabilizacije.

On je dodao da je njegov stav o Zajednici srpskih opština da su dve strane preuzele obaveze za implementaciju postignutih sporazuma.

Podvukao je da su u dijalogu i Beograd i Priština preuzele obaveze, neke su implementirane, a neke nisu, a, kako je rekao, princip "pacta sunt servanda"- ispunjavanja dogovorenih obaveza, nalaže obema stranama da sve što je potpisano mora biti implementirano.

"U bilo kom drugom slučaju obezvređuje se dijalog i proces nikada neće uspeti", zaključio je Lajčak.

On je na Tviteru naveo da normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila u centru payynje današnjeg sastanka sa Kurtijem.

"Normalizacija odnosa sa Srbijom i naše planiranje narednih koraka bili su istaknuti na mom sastanku sa Aljbinom Kurtijem jutros u Prištini. Naš sastanak smo iskoristili i za razgovor o situaciji na severu Kosova i energetici", napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je juče u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je saopštio, tema je bila nastavak dijaloga i povratak Srba u privremene prištinske institucije.

Lajčak je na Tviteru naveo da je tokom sastanka sa predsednikom Srbije bilo reči i o energetskoj mapi puta i nestalim osobama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: