Haos na ulicama prestonice ne prestaje: Zapaljena zastava EU, napadnut i demoliran policijski kombi FOTO/VIDEO

Demonstranti iz više zemlja koji su danas protestovali u Briselu zbog uvođenja mera protiv pandemije kovida 19 zapalili su zastavu EU i napali policijski kombi.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 23.01.2022.

16:50

Default images

Podsetimo, oko 50.000 građana okupilo se u Briselu na panevropskim demontracijama protiv mera koje vlasti država članica uvode u cilju suzbijanja pandemije kovida 19. Iako su demonstracije najavljene kao mirne, na kraju je došlo do intrevencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova protiv okupljenih.
Organizatori protesta su udruženje ”Ujedinjenin Evropljani”, u saradnji sa pokretom ”Demonstracije širom sveta za sloobodu”, uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, poručuju da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorekntan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.
Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u bilzini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori protesta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.
Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Iako je protest bio odobren od strane policije, a organizatori pozivali sve učesnike na poštovanje reda i mira, oko 14 časova došlo je do upotrebe suzavca i vodehnih topava protiv demomnstranata okupljenih na trgu Šuman ispred EU institucija. Posle tri sata protesta garđani su polako počeli da se razilaze, a policijski helikopteri i dalje nadeleću centar Brisela koji je boikiran policijskim kordonima.
Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: