Uznemirujući satelitski snimci: Vatra i dim se vide iz svemira FOTO

Uznemirujući satelitski snimci NASA iz svemira ukazuju na ogromne razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu.

Izvor: B92

Nedelja, 25.08.2019.

09:48

Uznemirujući satelitski snimci: Vatra i dim se vide iz svemira FOTO
EPA-EFE/NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA-ine fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.

Snimci NASA prikazuju porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.

Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde živi više od 20 miliona ljudi.

Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše otkako se vodi evidencija o tome. Poslednji požari divljaju već tri sedmice, što je podstaklo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

Ekološke organizacije i istraživaci kažu da su vatru najvjerovatnije zapalili ljudi koji su želeli da očiste zemlju kako bi je koristili u poslovne svrhe.

Iz neprofitne organizacije Amazon Watć, koja radi na zaštiti prašume, tvrde da su farmeri podmetali šumske požare kako bi stvorili pašnjake, a da im je u tome pomogla konzervativna brazilska vlada, prenosi portal Klix.ba.

"Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu", rekao je Kristijan Poarije, programski direktor ove organizacije.

U međuvremenu brazilski predsednik Žair Bolsonaro uputio je vojsku da pomogne u gašenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: