Sprečen napad ID u Severnoj Makedoniji, SAD upozoravaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije sprovelo je akciju kako bi sprečilo napad Islamske države u toj zemlji.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 15.02.2019.

21:00

Sprečen napad ID u Severnoj Makedoniji, SAD upozoravaju
Foto: GettyImages

Makedonska policija ja akciju sprovela nakon što je razmenila operativne informacije sa "partnerskom zemljom" o planovima ekstremista za teroristički napad.

"U cilju ometanja terorističkog napada i ostvarivanja preventivne funkcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je plan mera i aktivnosti, obezbedujuci adekvatne naloge za njihovo sprovodenje.

Nakon primljenih naloga na više lokacija na teritoriji zemlje izvršena su pretraživanja, oduzimanjem predmeta i uredaja povezanih s mogucim napadom. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja sa sprovodenjem akcija, mera i aktivnosti na obezbedivanju gradana", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije, prenosi RTS.

Ambasada SAD u Skoplju upozorila je večeras da u Severnoj Makedoniji postoji povećan rizik od terotističkih napada "inspirisanih ekstremističkom ideologijom".

"Terorističke organizacije i pojedinci inspirisani ekstremističkom ideologijom nameravaju da napadaju građane, uključujuči i američke građane na putovanju", navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu ambasade SAD (mk.usembassy.gov).

Američki državljani se pozivaju da u Severnoj Makedoniji "održavaju visok nivo budnosti", jer se teroristički napadi i drugi sigurnosni incidenti dešavaju bez upozorenja.

"Teroristi sve češće koriste manje sofisticirane metode, uključujući vozila, pištolje i hladno oružje, i usmeravaju se na gužve na javnim mestima", piše u upozorenju, uz navođenje potencijalnih mesta za napade i kontakata za pomoć na koje mogu da se jave američki državljani. Ambasada SAD u Skoplju upozorila je na povećan rizik od terorističkih napada u Severnoj Makedoniji "inspirisanih ekstremističkom ideologijom".

"Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ekstremističkom ideologijom, imaju nameru da napadnu civile, uključujući američke građane koji putuju u inostranstvo", objavljeno je juče na sajtu američke ambasade u Skoplju.

U saopštenju se navodi da teroristi sve više koriste "manje sofisticirane metode" za napad na grupe ljudi na javnim mestima, uključcujući pištolje, vozila i hladno oružje.

Podsećajući da se teroristički napadi i drugi bezbednosni incidenti često dešavaju bez ikakvog upozorenja, ambasada poziva američke državljane da zadrže "visok novo budnosti".

Ističe se i da ekstremisti sve više ciljaju ka tome da identifikuju i napadnu "lake mete" kao što su tržni centri i pijace, aerodromi, hoteli, klubovi i restorani, bogomolje, škole, parkovi i drugi javni javni događaji, poput sportskih takmičenja, političkih skupova, demonstracija....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: