Nedelja, 29.06.2008.

11:21

NBS: Pooštravanje uslova za kredite

Mere NBS-a kojima se pooštravaju uslovi zaduživanja počinju 1. jula, ali banke nemaju pravo da traže raniju otplatu kredita, kaže viceguvernerka Mira Erić-Jović.

Izvor: Beta

Default images

Postojeće pozajmice banke mogu da menjaju samo ako je ta mogućnost predviđena ugovorom i pod uslovima koje je klijent prihvatio, kaže Jovićeva. Banke u Srbiji najavile su da će zbog novih mera NBS u maksimalno opterećenje plate od 30 odsto, odnosno 50 odsto ako je reč o stambenim kreditima, od 1. jula uračunavati i pet odsto dozvoljenog minusa.

Mira Erić-Jović je ukazala da se mere NBS ne odnose na građane i ne ograničavaju zaduživanje, već propisuju način na koji banke klasifikuju zaduženja građana i kako ih obezbeđuju u zavisnosti od stepena rizika.

Banke će i posle 1. jula moći da sklapaju ugovore za veća zaduženja i da u maksimalno opterećene plate ne uključuju dozvoljeni minus, ali će morati da izdvajaju rezervacije od 45 do 100 odsto potraživanja, rekla je viceguvernerka.

Rezervacije, kako je navela, daju sigurnost da će gubitke koje mogu prouzrokovati rizični krediti moći da pokrije banka i njeni vlasnici i da se problemi neće odraziti na druge klijente, pre svega na štediše.

Banke Unikredit i Rajfajzen već su se uskladile sa novim merama NBS i klijentima u maksimalni nivo zaduženosti, uračunavaju i pet odsto dozvoljenog minusa, dok će Inteza nove mere primenjivati od 1. jula.

U Unikreditu i Intezi je rečeno da će postojeći ugovori važiti do isteka, dok u Rajfajzenu razmišljaju o tome kako da klijente i pre isteka ugovora uklope u propisane limite jer su visoke rezervacije opterećenje za poslovanje banke.

Član Izvršnog odbora Rajfajzena Slobodan Šijačić je rekao da će se ta banka potruditi da što više smanji broj klijenata čije zaduženje i dozvoljeni minus premašuju 30 odsto, odnosno 50 odsto za stambene kredite, jer su rezervacije veliki rashod za banku.

Guverner NBS Radovan Jelašić je savetovao građanima da manje koriste minus po tekućem računu, što je najskuplji vid zaduživanja, a da umesto toga koriste kredite, poput potrošačkih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: