SPS, SNS, DS: Štedljiva vlada

Predstavnici SPS, SNS i DS ocenili su da će buduća Vlada Srbije morati da smanji nepotrebne troškove i da bude veoma štedljiva.

Info

Izvor: B92

Petak, 08.06.2012.

09:20

Default images

Potpredsednik SPS Dušan Bajatović izjavio je da je ta stranka zainteresovana za ministarstvo zdravlja u novoj vladi, o čijem formiranju u ovom momentu pregovara sa Demokratskom strankom.

Bajatović je ponovio da se razgovara o ključnim ekonomskim, socijalnim i nacionalnim pitanjima i dodao da poseta lidera socijalista Ivice Dačića Rusiji nema veze sa formiranjem vlade Bajatović je, govoreći o merama ekonomske politike koje očekuju buduću vladu, rekao da "mi možemo da uštedimo značajna sredstva u budžetu", navodeći kao primer zdravstvo.

"Postoji neko naše interesovanje prema tom sektoru - prostom preraspodelom se može mnogo toga uraditi u zdravstvu", rekao je on sinoć RTS-u, u istoj emisiji sa članom Predsedništva DS Božidarom Đelićem i potpredsednicom SNS Jorgovankom Tabaković.

Bajatović je, istakavši da namerno govori u žargonu kako bi ga građani bolje razumeli, plastično objasnio da se te uštede mogu ostvariti "ne samo na uštedama prema CT ili magnetnoj rezonanci" nego i "malo prema lekovima, malo prema uslugama, malo prema investicijama...".

"Prosta preraspodela u okviru tog (budućeg) budžeta može da da određenu priču i bolje zdravstvo", rekao je on dodavši da se ipak ne mogu rešiti svi problemi jer nemamo dovoljno para.

Prema njegovim rečima, situacija je teška i komplikovana upravo na ekonomskom i socijalnom planu i da imamo krupna otvorena pitanja na nacionalnom planu.

"Ne može vlada da bude disonantna, ona mora da bude stabilna i mora da ima pristojnu većinu u Skupštini Srbije da bude mala ali sastavljena od hrabrih ljudi koji mogu da sprovedu dogovoreno", rekao je Bajatović.

Đelić je istakao da nije nikakva tajna da dve najveće stranke DS i SNS pokušavaju odvojeno da naprave parlamentarnu većinu, izrazivši uverenje da je DS bliža cilju.

On je istakao da buduća vlada mora da vrati "gvozdenu disiplinu" u javne finansije Srbije, da se smanje troškovi za putovanja ministara, spavanja u hotelu sa "sedam zvezdica"...

Tabaković je ocenila da bi problemi za nepotrebnim trošenjem sredstava, po njoj svojstveni aktuelnoj tehničkoj vladi, bili sprečeni da je usvojen Zakon o javnim nabavkama koji je predložila SNS.

Tabaković, koja je i kandidat za premijera SNS je rekla da, međutim, taj pravni akt nije dobio ni priliku da bude razmatran u prethodnom sazivu Skupštine Srbije.

Ona je ocenila da o trošenju budžetski sredstava treba razgovarati pre nego što se novac potroši "a ne o tome kada se pare potroše".

Tabakovića i Đelić su ponovili stranačke stavove u vezi odluke italijanske kompanije "Danijeli" da investira, umesto u Srbiju, u Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: