"Ciljana inflacija nije red vožnje"

Vremenski okvir za postizanje ciljne inflacije "nije vozni red na železničkoj stanici", izjavio je zamenik guvernera Banke Japana (BoJ) Kikuo Ivata.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2014.

18:27

Default images

On je izrazio zabrinutost zbog ambicioznog cilja za zaustavljanje dugogodišnje deflacije.

Guverner BoJ Haruhiko Kuroda, s druge strane, i dalje veruje da će Japan uspeti da ostvari ciljnu inflaciju od dva odsto, koja se smatra ključnom stavkom oživljavanja uspavane ekonomije, prenosi agencija Frans pres.

Centralna banka je u aprilu prošle godine pokrenula obiman program monetarnog labavljenja, navodeći da očekuje ciljni nivo inflacije u okvirnom roku od dve godine.

Ivata je, međutim, u obraćanju japanskom parlamentu poručio da postizanje ciljne inflacije nije tako strog pojam kao što je to "uvek tačan" red vožnje japanskih vozova.

Brojni ekonomisiti veruju da inflacija neće dostići dva odsto do kraja proleća 2015, budući da početni rast cena usporava, a rast poreza na promet iz aprila dodatno je ukočio treću po veličini svetsku privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: