Kina ne sluša STO, radi po svome

Kineske vlasti će uložiti žalbu na odluku STO po kojoj je Kina prekršila međunarodne trgovinske propise uvodeći ograničenja na izvoz metala retke zemlje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

11:51

Default images

Komisija za rešavanje sporova STO je prošlog meseca saopštila da kineske izvozne carine i kvote, kao i ograničenja u vezi sa tim ko može trgovati metalima retke zemlje (volframom i molibdenom), predstavljaju kršenje pravila o međunarodnoj trgovini, preneo je Frans pres.

Time je komisija nezavisnih trgovinskih i pravnih stručnjaka podržala žalbu koju su 2012. protiv Kine podnele SAD, Evropska unija i Japan.

"Kina će izaći sa žalbom. Bez obzira na ishod te žalbe, kineska politika zaštite resursa i životnog okruženja se neće promeniti", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva trgovine.

Kina, koja kontroliše više od 95 odsto globalnih zaliha metala retke zemlje, grupe 17 elemenata koji se koriste za izradu tehnoloških uređaja i hibridnih automobila, uvela je 2011. proizvodna ograničenja i izvozne kvote u oblasti datih metala, navodeći da su restrikcije neophodne da bi se sačuvali prirodni resursi, ograničilo ugrožavanje životne sredine zbog obimnih iskopavanja i izašlo u susret domaćoj tražnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: