"Dajte kredite ili uzimam banke"

"Banke Venecuele, privatne i državne, ili ćete finansirati poljoprivrednu proizvodnju ili ćemo mi preduzeti određene mere. Nema treće opcije", rekao je Čavez.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

12:20

Default images

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez zapretio je da će nacionalizovati banke koje odbiju da finansiraju poljoprivredne projekte koje podrži njegova vlada, javljaju agencije.

Čavez je izjavio i kako neke vodeće banke u Venecueli odbijaju da ispune zakonski propis da sa najmanje 10 odsto svojih pozajmica moraju da podrže razvojne projekte u zemlji. "Ako to ne možete da uradite - dajte mi banke", rekao je venecuelanski predsednik.

Vlada je već preuzela nekoliko privatnih banaka u prethodnih nekoliko godina zbog, kako je obrazloženo, neregularnosti u poslovanju.

Čavez je, tokom nedeljnog radijskog i televizijskog obraćanja naciji (koje se emituje iz države Barinas u centralnom delu Venecuele), posebno izdvojio tri banke: "Banesco", "Banco Mercantil" i "Banco Provincial", otpužujući ih da daju povoljnije zajmove krupnim zemljoposednicima i biznismenima nego sitnim farmerima.

On je rekao da će pojačati eksproprijaciju velikih imanja s ciljem ustupanja zemljišta malim farmerima.

Proces poljoprivredne reforme omogućio je siromašnima u ruralnim oblastima zemlje da po prvi put sami obrađuju zemlju.

Kritičari, među njima krupni zemljoposednici i farmeri koji su izgubili zemlju, kažu da je posledica te reforme smanjenje proizvodnje, što ostavlja pritisak pojačanog uvoza prehrambenih proizvoda i povećanja cijena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: