Svet

Ponedeljak, 07.11.2011.

01:28

Može li Berluskoni da spasi Italiju

Italija je najavila paket mera čiji je cilj smanjenje deficita i ogromnog javnog duga, ali italijanski partneri žele da budu sigurni da će to biti i sprovedeno.

Izvor: B92, Beta

Default images

Zato je i pojačan pritisak na tu zemlju koja će ubuduće biti pod direktnim nadzorom Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije.

Uprkos zabrinutosti, smatra se da je italijanska privreda za razliku od grčke, ipak u solidnom stanju, a dobra stvar je i što je veliki deo javnog duga u domaćim rukama.

Najveći problem je u nedostatku poverenja u vladu Silvija Berluskonija da može da sprovede potrebne mere. Sam Berluskoni, izgleda, te brige nema. Premijer Italije je, naime, izjavio da njegova vlada uprkos odlasku nekih poslanika i dalje ima dovoljno podrške u parlamentu za sprovođenie hitno potrebnih mera za spasavanje Italije od finansijske katastrofe.

"Smatramo da nema alternative našoj vladi do 2013", rekao je Berluskoni i odbacio sve glasnije pozive, čak i iz njegove koalicije, da ili proširi vladajuću koaliciju uključivanjem snaga s centra ili da se povuče s čela vlade kako bi do prevremenih izbora mogla biti obrazovana privremena vlada.

On je rekao da bi širenjem vladajuće kolacije izrazio nepoštovanje prema biračima, a da je vlada na čelu s "premijerom marionetom" takođe neprihvatljiva.

Ove nedelje bi u italijanskom parlamentu trebalo da bude odžano prvo u nizu glasanja o reformama i drugim merama za stabilizovanje ekonomije.

Berluskoni je rekao da je poslednje glasanja u parlamentu pokazalo da ima dovoljno glasova za usvajanje tih mera i da su, ako vlada ne bude imala dovoljno poslanika, prevremeni izbori jedina alternativa.

Postoji bojazan da Berluskoni ne kontroliše dovoljno poslanika da obezbedi brzo usvajanje mera za koje evropski i međunarodni finansijski zvaničnici kažu da moraju biti usvojene kako bi Italija izbegla drastičnu dužničku krizu koja bi je mogla dovesti u položaj Grčke. Kamate na italijanske državne obveznice već su 6,4 posto i opasno se približavaju nivou kada će investitori prestati da ih kupuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: