Posledice finansijske krize osetne

Posledice krize, koja je ovog leta pogodila svetske finansijske berze, još bi mogle da se osete, kaže Karuana.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2007.

11:29

Default images

Direktor odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za monetarna pitanja i tržište kapitala Haime Karuana (Jaime Caruana) je, predstavljajući najnoviji izveštaj MMF o finansijskoj stabilnosti u svetu, rekao da je letošnja kriza na globalnim berzama ličila na stanje teško bolesnog pacijenta koji se nalazi u "reanimacionom odeljenju".

Takvo stanje je, prema mišljenju Karuane, potrajalo do sredine prošlog meseca. "Verujem da i sadašnja situacija sadrži određene elemente neizvesnosti i zbog toga se kretanja na globalnim finansijskim tržištima moraju pažljivo pratiti", upozorio je ekspert MMF.

"Dobra vest je u tome što je ova kriza praćena solidnim globalnim ekonomskim rastom, posebno u zemljama sa brzo razvijajućom ekonomijom", kazao je Karuana i podsetio da se nestabilnost sa američkog tržišta hipotekarnih zajmova prenela na finansijska tržišta potkraj jula, da bi se u avgustu još više pojačala.

On je podsetio i na veoma važnu i pozitivnu ulogu najvećih centralnih banaka i drugih vodećih finansijskih institucija koje su pravovremenim tržišnim intervencijama sprečile dalje razbuktavanje krize i mnogo teže posledice po svetsku ekonomiju. Prevazilaženje posledica letošnjih velikih potresa na globalnom novčanom i kreditnom tržištu potrajaće, u svakom slučaju, duže nego što se prvobitno mislilo, kaže ekspert MMF.

Očekuje se, kako predviđa Karuana, i smanjenje cena akcija, ali u manjem obimu nego što se to dogodilo u periodu najžešćih potresa.

Treba računati, osim toga, na pritisak koji će i dalje trajati na međunarodnom međubankarskom tržištu zajmova, što će uticati na smanjenje ukupnih kreditnih suma i veće troškove zaduživanja, ističe Karuana.

Pre eksperta MMF, na istu temu se oglasio i američki ministar finansija Henri Polson, koji je takođe upozorio da veliki poresi na tržištu hipotekarnih zajmova u SAD ostaju i dalje "suštinska opasnost" za ekonomsku stabilnost i privredni rast u njegovoj zemlji.

Nestabilnost se neće završiti "tako brzo", kako su se nadali predstavnici vlasti, ukazao je Polson i zaključio da će kriza, koja je letos teško pogodila američko tržište podprvoklasnih zajmova za stanogradnju, ne samo ove, već i naredne godine "negativno uticati na ekonomiju, tržište kapitala i položaj mnogih vlasnika kuća i stanova u SAD".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: