Svet

Ponedeljak, 30.08.2021.

15:57

OECD i dalje ispod nivoa pre korone: Najslabija Britanija, a samo jedna velika zemlja u plusu

Bruto domaći proizvod (BDP) na nivou svih zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i dalje je ispod nivoa pre pandemije.

Izvor: Tanjug

OECD i dalje ispod nivoa pre korone: Najslabija Britanija, a samo jedna velika zemlja u plusu
Foto: Depositphotos/Anton_Petrus

Statistički pokazatelji su takvi uprkos ubrzanju rasta u drugom kvartalu 2021. godine na 1,6 posto u odnosu na 0,6 procenata u prethodnom tromesečju, prema preliminarnim procenama OECD-a.

Rast sedam vodećih zemalja OECD-a povećan je na 1,6 odstu u periodu april-jun tekuće godine sa 0,4 posto u prva tri meseca, ali uz velike razlike među zemljama, navodi se u izveštaju objavljenoam danas na sajtu ove 38-člane organizacije.

Najjači rast je u posmatranom tromesečju zabeležilo Ujedinjeno Kraljevstvo, 4,8 procenata sa minus 1,6 odsto u prvom kvartalu, a sledi Italija sa stopom od 2,7 posto naspram 0,2 procenta u prethodnom.

U Sjedinjenim Državama i u Nemačkoj BDP se povećao za po 1,6 odsto u protekla tri meseca, u Francuskoj za 0,9, u Japanu za 0,3, dok je Kanada jedina registrovala usporavanje rasta sa 1,4 procenta u prvom tromesečju na 0,6 posto u drugom.

Ekonomska aktivnost na nivou cele OECD u drugom kvartalu i dalje je za 0,7 procentnih poena ispod nivoa pre pandemije, odnosno ispod nivoa u četvrtom tromesečju 2019.

Među vodećim ekonomijama, britanska je u najvećem zaostatku u odnosu na nivo pre pandemije, za 4,4 posto, druga je Italija sa minusom od 3,8 odsto, dok Francuska i Nemačka kaskaju za po 3,3 procenta u odnosu na pretpandemijski nivo.

Sjedinjene Države su jedina velika ekonomija koja se već vratila na nivo pre korone u drugom kvartalu, pri čemu je njen BDP premašio nivo pre pandemije za 0,8 posto, navodi se u izveštaju OECD-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: