Rusija ima velike planova za narednih 15 godina, Amerikancima se neće dopasti

Rusija namerava da utrostruči proizvodnju tečnog prirodnog gasa u sledećih 15 godina.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2021.

16:06

Rusija ima velike planova za narednih 15 godina, Amerikancima se neće dopasti
Foto: alexkich/Shutterstock

Razlog tome je procena da će potražnja rasti snažnije od potražnje za gasom iz gasovoda, objavila je vlada u Moskvi.

Cilj je proizvoditi 140 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje, odlučila je ruska vlada u ponedeljak, prenosi Seebiz.

Da bi se taj cilj postigao, vlada će ubuduće snažnije promovisati kompanije, koristiti više ruskih tehnologija u proizvodnji i kreirati podsticaje za istraživanje na Arktiku, bogatom sirovinama.

Među područjima na kojima bi se proizvodnja mogla povećati vlada izdvaja Severni ledeni okean i Pacifik.

Oko 20 posto tečnog prirodnog gasa na svetskom tržištu trebalo bi ubuduće dolaziti iz Rusije, rekao je potpredsednik vlade i ministar energetike Aleksandar Novak.

Ovaj gas će se koristiti za proizvodnju električne energije, ali i kao gorivo za vozila i brodove, naveo je Novak, dodavši da će potražnja za tečnim gasom rasti brže od potražnje za gasom koji se transportuje cevovodima.

Rusija dostavlja Evropi gas gasovodima, a projekat koji bi trebalo da poveća isporuke preko Baltičkog mora do Nemačke izazvao je spor sa SAD-om, ali i pojedinim evropskim zemljama.

Vašington se protivi Severnom toku 2 jer se boji da će njegovi evropski partneri postati previše zavisni od Rusije. Pristalice gasovoda optužuju pak SAD da želi da istisne ruski gas i zameniti ga svojim tečnim prirodnim gasom, navodi agencija Dpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: