Svet

Sreda, 04.03.2020.

17:53

Belorusija testira novu raketu modernizovanog sistema Buk VIDEO

Beloruski mediji imali su prilike da se 27. februara na vojnom poligonu Poleskij informišu o toku i napretku ispitivanja nove beloruske vođene rakete.

Izvor: TangoSix, Živojin Banković

Belorusija testira novu raketu modernizovanog sistema Buk VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/ovbelov

Testiranja rakete zemlja-vazduh 9M318 izvedena su na tom poligonu u periodu 17. do 26. februara ove godine.

Novinarima kojima se obratio predsenik Državnog vojno-industrijskog odbora (Goskomvoenproma) Roman Golovčenko imali su priliku da se upoznaju sa ciljevima i zadacima, fazama letnih ispitivanja opitnih raketa, proverama parametara njihovog funkcionisanja kao i o rezultatima ispitivanja.

Letna ispitivanja opitnih obrazaca raketa 9M318 raketnog PVO sistema Buk-MB2 (verzija ove modernizovane varijante nosi i oznaku Buk-MB3K) koja je je razvijena na inicijativu opitno-konstruktorskog biroa OKB TSP koji se nalazi u sastavu Goskomvoenproma, piše portal Tangosiks.

Predsenik Goskomvoenproma Roman Golovčenko izjavio je da je ovo prva faza i glavna provera radnih sposobnosti osnovnih sistema rakete, da su to praktično bila prva konstruktorska lansiranja. Ovoj važnoj fazi je prethodio ozbiljan rad na terenu, na ispitnim štandovima, tokom modeliranja i proračuna.

Gоlovčenko je naglasio da su letna ispitivanja nove rakete sledeća faza u razvoju raketne nauke u Belorusiji koja ulazi u klub zemalja koje vladaju ovom tehnologijom. Takođe on je rekao da to nije samo vojna već i tehnološka sigurnost, a razvojem novih tehnologija raketne tehnike stiče se vojnа i tehnološkа nezavisnost.

Kako je dalje saopšteno, raketa 9M318 razvijene su u skladu sa savremenim tehnologijama, uzimajući u obzir svetska tehnološka dostignuća u oblasti raketne nauke. Prilikom konstruisanja nove rakete uvedena je jedinstvena tehnologije proizvodnje elemenata rakete od kompozitnih materijala, a njen domet prilikom uništavanja ciljeva u vazduhu će se u odnosu na sadašnje tipove raketa koje su u upotrebi na sistemu Buk, povećati na 70 kilometara.

Još jedna važna karakteristika nove rakete je primena aktivne glave samonavođenja koja omogućava veću verovatnoću pogađanja ciljeva, uključujući i one sa smanjenim radarskim odrazom a takođe prilikom gađanja oslobađa kanal za navođenje raketnog sistema bez potrebe čekanja uništenja cilja.

Raketa 9M318 je namenjena uništavanju manevrišućih aerodrinamičkih ciljeva velike brzine, taktičkih balističkih, krstarećih, vazduhoplovnih i protivbrodskih raketa i helikoptera (uključujući i one koji se nalaze u režimu lebdenja) u uslovima intenzivnog radioelektronskog ometanja. Takođe može uništavati i ciljeve na površini mora kao i radiokontrastne ciljeve na zemlji.

Raketni sistem ‘’Buk-MB3K’’ prvi put je prikazan na izložbi naoružanja i vojne opreme MILEX-2019 koja je maja 2019. održana u Minsku. To je potpuno nova beloruska modernizacija sovjetskog/ruskog raketnog sistema PVO Buk srednjeg dometa. Za ovaj sistem razvijen je novi radar sa fazirovanom antenskom rešetkom, novi optoelektronski sistem za otkrivanje i praćenje ciljeva koji sadrži laserski daljinomer, termoviziju i optički kanal za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: