Kraj zlatnog doba naftnih škriljaca?

Ministri zemalja OPEK+ smatraju da će se u Sjedinjenim Američkim Državama usporiti tempo proizvodnje nafte iz škriljaca, piše agencija "Blumberg".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

10:38

Kraj zlatnog doba naftnih škriljaca?
Foto: Epa/ABEDIN TAHERKENAREH

Kako navode izvori agencije, učesnici predstojećeg ministarskog sastanka OPEK+ ove nedelje će razgovarati o mogućnosti povećanja, a ne smanjenja aktuelnog nivoa proizvodnje nafte.

Oni smatraju da će se tempo neprekidnog rasta proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama ozbiljno smanjiti sledeće godine, navodi se u tekstu čiji sadržaj prenosi Sputnjik.

Takođe se ističe da OPEK+ smatra da je "došao kraj 'zlatnog doba' američke naftne revolucije".

Agencija navodi da neki stručnjaci koji rade u ovoj industriji takođe smatraju da nivo proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama 2020. godine neće značajnije porasti kao u tekućoj ili 2018. godini.

List napominje da su izvori među zvaničnicima zemalja OPEK-a izrazili uverenje da bi globalna potražnja za naftom mogla porasti više nego što se prognozira.

Zemlje OPEK+ (24 zemlje-izvoznice nafte, uključujući Rusiju) koordinisano upravljaju proizvodnjom od 2017. godine.

Na sastanku u julu one su produžile sporazume o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela dnevno na nivo iz oktobra 2018. godine, od čega 812.000 barela dnevno pada na zemlje OPEK-a. Sada sporazum važi do kraja marta 2020. godine. Glavne kvote za smanjenje padaju na najveće strane sporazuma — Rusiju i Saudijsku Arabiju (228.000 i 322.000 barela dnevno).

Na sastanku koji će biti održan 5. i 6. decembra u Beču, zemlje članice OPEK+ razmatraće nivoe proizvodnje nafte posle marta 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: