Novi automobilski lideri? Reno želi da preuzme Fijat Krajsler

Kompanija Reno navodno želi da u narednih 12 meseci ponovo pokrene razgovore o spajanju sa japanskim Nisanom, nakon čega bi pokušao da kupi Fijat Krajsler.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2019.

09:25

Novi automobilski lideri? Reno želi da preuzme Fijat Krajsler
Foto: jetcityimage2/Depositphotos

To piše Fajnenšel Tajms (FT).

Italijansko-američka multinacionalna kompanija je Renou glavna meta, navodi FT pozivajući se na nekoliko neimenovanih osoba upoznatih s planovima francuskog proizvođača automobila, a prenosi tv mreža CNBC.

Bivši generalni direktor Renoa, Karlos Gosn, vodio je takve razgovore s Fijatom prethodnih godina, pre nego što je prošlog novembra uhapšen u Japanu zbog sumnji u finansijske malverzacije, dodaje se u tekstu.

Međutim, ta ideja nije otišlo dalje od razgovora pošto se tom "braku" snažno protivila francuska vlada koja u Renou drži 15 posto deonica.

Britanski list, takođe, tvrdi da je predsednik Fijat Krajslera, DŽon Elkan, otvoren za potencijalno partnerstvo ili spajanje budući9 da traži strateškogt partnera s ciljem da podstakne rast svoje firme.

Ipak, iako Fijat Krajsler s proizvedenih pet miliona vozila godišnje spada u srednje velike proizođače, mogao bi biti popriličan finansijski zalogaj za Reno i Nisan. Naime, tržišna vrednost kompanije je viša od 20 milijardi evra, dok Reno, Nisan i Micubiši zajedno vrede 50 milijardi evra, konstatuje list.

Reno, Nisan i Fijat Krajsler bi udruženi bili realan konkurent trenutnim globalnim automobilskim liderima - Folksvagen grupi i Tojoti, ocenjuje FT. Takođe navodi da, iako se Nisan ranije protivio spajanju s Renoom, izvori tvrde da su Japanci sada otvoreniji prema toj ideji.

Reno, Nisan i Micubiši nisu zvanično spojeni, već posluju u formi partnerskog saveza prema kompleksnom aranžmanu o uzajamnom vlasništvu nad akcijama. Ovaj aranžman je zapao u krizu kada je lani bivši predsednik Nisana i generalni direktor Renoa Gosn uhapšen pod sumnjom za finansijske zloupotrebe, što on poriče.

Akcija Renoa je porasla za 2,5 odsto na evropskom trgovanju u sredu, dok je Fijat Krajsler skočio za više od 3,0 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: