Putin gradi novo carstvo za ruske kompanije, i već mu ide

Egipat je nadmašio Kinu kao najvećeg kupca ruskih proizvoda, pokazuje statistika.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

11:11

Putin gradi novo carstvo za ruske kompanije, i već mu ide
(Foto: Thinkstock)

U 2017. godini zemlja je uvezla rusku robu u vrednosti gotovo 1,8 milijardi dolara, što je za 44 odsto više nego prethodne godine.

Egipat je najveći kupac pšenice na svetu zbog velike potrošnje hleba. Pšenicu nabavlja od Rusije, Ukrajine, Francuske i SAD.

Rusija je nedavno povećala vrednost ugovora o izvozu pšenice zbog rekordne žetve žita, a Egipat je jedan od najvećih kupaca. Izvoz pšenice u Egipat je u proseku iznosio između četiri i pet miliona tona godišnje, a očekuje se da dostigne šest miliona tona. Moskva i Kairo trenutno razgovaraju o mogućnosti učešća Rusije u izgradnji infrastrukture u Egiptu.

Dve zemlje takođe istražuju mogućnost potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini. Dogovor bi mogao da podstakne trgovinu i investicije, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Podsetimo, još 2014, ruski predsednik Vladimir Putin i egipatski predsednik Abdelfatah el Sisi dogovorili su izgradnju ruske industrijske zone.

Brojne vodeće ruske kompanije planiraju da ulože oko 4,6 milijardi dolara za izgradnju, a očekuje se da će projekat biti gotov 2035. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: