Svet

Utorak, 02.01.2018.

12:39

Kraj blagostanja: To čime su ih mamili - više nema

Porez na dodatu vrednost prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Izvor: klix.ba

Kraj blagostanja: To čime su ih mamili - više nema
Foto: Thinkstock

Porez od pet odsto primenjivaće se na većinu roba i usluga u tim zemljama.

Ove zalivske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o "životu bez poreza", ali su tamošnje vlade želele da povećaju prihode u vreme snižavanja cena nafte.

PDV je u ovim dvema zemljama uveden od 1. januara 2018. godine, a Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar će to učiniti do 2019.

U UAE procenjuju da će u toku prve godine prihodi od PDV-a biti oko 12 milijardi dirhama ili 3,3 milijarde dolara.

Oporezivaće se benzin, dizel, odeća, komunalne usluge i hotelske sobe, dok će poreza biti oslobođene medicinske i finansijske usluge te javni prevoz.

U Saudijskoj Arabiji više od 90 odsto budžetskih prihoda dolazi iz naftne industrije, dok je u UAE taj udeo oko 80 odsto. Obe zemlje već su preduzele korake za povećanje prihoda državne kase.

U Saudijskoj Arabiji to uključuje porez na duvan i bezalkoholna pića, kao i smanjenje nekih subvencija lokalnom stanovništvu. U UAE su poskupele putarine i uvedena turistička taksa.

Ipak, ne postoje planovi za uvođenje poreza na dohodak pa većina stanovnika i dalje ne plaća nikakav porez na svoju zaradu.

Usled finansijske krize i smanjenja cene nafte arapske države se nadaju da će uvođenjem PDV-a pomoći svojim ekonomijama, ali i građanima da što manje zavise od nafte i gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

17 h

Podeli: