Austrija vas jedva čeka ako znate ove poslove

I pored dobrih ekonomskih podataka i istovremenog nedostatka radne snage, ne smanjuje se nezaposlenost kod niže obrazovanog sloja stanovništva u Austriji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

08:54

Austrija vas jedva čeka ako znate ove poslove
Foto: Thinkstock

"Oko 20 odsto onih koji prekidaju školu nakon obaveznog školovanja nije sposobno da izuči zanat, jer ne zna da čita, piše i računa", tvrdi preduzetnik i bivši austrijski ministar finansija Hanes Androš.

On smatra da će predstojeća digitalizacija zaoštriti ovaj problem.

Nisko obrazovani čine sada još samo 12 odsto zaposlenih, a 1995. bilo ih je još 27 odsto, pokazuje studija ekonomskog instituta Wifo.

Posebno jednostavne manuelne delatnosti preuzele su mašine.

Šef Wifo Kristof Badelt zbog toga zahteva sveobuhvatnu reformu obrazovanja, što obuhvata i podsticanje migranata, ali i ulaganja više novca u obdaništa i škole kako bi deca mogla, na osnovu boljeg osnovnog obrazovanja, kasnije bolje pratiti promene u radnom svetu.

Androš upozorava da konkurentnost Austrije zavisi od obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: