Proglasili ga mrtvim, ali socijalizam se vraća

Socijalizam se vratio, iako je mnogo onih koji su ga proglasili mrtvim i sahranili "na kraju istorije" devedesetih godina.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2017.

08:39

Proglasili ga mrtvim, ali socijalizam se vraća
Foto: Thinkstock

Meki liberalizam Tonija Blera, Bila Klintona i Pola Kitinga iscrpeo je svoju privlačnost i to ne samo na engleskom govornom području, ocenjuje ekonomista Džon Kigin u autorskom tekstu za britanski Gardijan.

Kako je kazao, u Evropi su se pojavili novi pokreti levice, kako bi izazvali ili potisnuli socijaldemokratske stranke, koje su diskreditovane politikom štednje u poslednjih deset godina.

Podrška socijalizmu je delimično jaka među mlađima od 30 godina, čijim ekonomskim iskustvom dominira globalna ekonomska kriza i decenija ekonomske stagnacije i porasta nejednakosti.

"Najočitiji primer su nedavno održani izbori u Velikoj Britaniji, na kojima je Džeremi Korbin dobio više od 60 odsto glasova građana starosti između 18 i 25 godina. Slično je bilo i u Americi, gde je Berni Sanders imao najveću podršku mladih. Za većinu aktuelne političke klase, čije ideje su formirane u poslednjim decenijama 20. veka, superiornost tržišta nad vladama pretpostavka je tako duboko ukorenjena da se čak i ne priznaje kao pretpostavka", smatra Kigin.

Prema njegovim rečima, nije iznenađenje što ljudi traže alternativu, a mnogi se prisećaju posletarnog perioda u kome je prosperitet bio široko rasprostranjen.

Osnovni uzroci podrške socijalizmu, koje ekonomista propagira, jesu tehnološke promene koje su "radikalno promenile strukturu ekonomije i društva", dok je centralnu ulogu u industrijskoj ekonomiji sredinom 20. veka imala proizvodnja, poput rudarstva i poljoprivrede, ekonomijom 21. veka dominiraju usluge, uključujući zdravstvo, obrazovanje i telekomunikacije, koje zahtevaju različite oblike ekonomske organizacije.

"Drugo, sredina 20. veka je bio period kada su se privredne aktivnosti oštro razlikovale od neekonomskih aktivnosti (kućni rad, volontiranje i nevladine organizacije)", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nakon neuspeha neoliberalizma, ono što je potrebno jeste "neka utopijska vizija".

"Te oštre razlike više nisu održive. Zahvaljujući mobilnim telefonima i internetu, mnogo plaćeni posao se obavlja kod kuće. Što je još važnije, ekonomska vrednost interneta kao celine u potpunosti zavisi od njegovog sadržaja, od kojih mnoge (Fejsbuk i blogovi, Tviter, lične i grupne veb-stranice) proizvode korisnici", rekao je Kigin.

On smatra da bi, kako bismo imali "socijalističku ekonomiju 21. veka", trebalo da razmotrimo širi obim u kome bi bili pomešani oblici ekonomskih aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: