10 godina nisu platili porez, kreće istraga

Tehnološkom gigantu Eplu preti istraga na Novom Zelandu posle izveštaja da u toj zemlji nije platio porez najmanje deset godina.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 26.03.2017.

14:37

10 godina nisu platili porez, kreće istraga
Foto: Getty images

Epl je izbegao da plati porez uprkos zarađenim milijardama, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Istraga lista "Nju Ziland heralda" otkrila je da je tamošnji ogranak Epla od 2007. porez od 37 miliona novozelandskih dolara (24 miliona evra), umesto na Novom Zelandu, platio u Australiji.

Krovna kompanija novozelandskog Epla je registrovana u Australiji, a te dve zemlje imaju sporazum po kojem se porezi plaćaju u samo jednoj od njih.

Epl je saopštio da je sve radio po zakonu, ali se ipak našao na udaru novozelandskih političara.

"Epl je najveći poreski platiša u svetu, i mi cenimo i pošujemo ulogu poreza kao neophodnu i važnu u našem društvu", saopštila je kompanija, dodajući da poštuje zakon svuda gde posluje i da plaća porez na sve što zaradi.

Neki poreski stručnjaci su nazvali dogovor neobičnim, budući da je je australijska stopa poreza za korporacije za 30 odsto veća od novozelandske.

Lider novozelandske Zelene partije Džejms Šoa rekao je da je "veoma neobično" da Epl može da ne plaćanja porez u toj zemlji.

"Izgleda da je njihovo poresko odeljenje inovativnije od dizajnerskog", rekao je on za NZ herald.

Novozelandska ministarka finansija Džudit Kolins nedavno je najavila pooštravanje poreskih zakona.

Epl se poslednjih godina suočava sa pritiscima zbog prebacivanja profita u of-šor zone, zbog čega se vode postupci u okviru EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: