Svet

Sreda, 03.08.2016.

15:36

Posle BG na vodi, Alabar sprema novo čudo

Priča koja ovih dana kruži među Arapima je zapravo razgovor Muhameda Alabara i njegovog devetogodišnjeg sestrića Džamama o smislu života.

Izvor: B92

Posle BG na vodi, Alabar sprema novo čudo
(Foto: Getty images)

Kada je Alabar pitao svog sestrića koje su tri najvažnije stvari u životu, on mu je odgovorio: Vazduh, voda i vaj-faj.

Ujak mu je onda postavio pitanje zašto nije pomenuo hranu, a Džamam mu je rekao da jelo može naručiti i preko interneta. Upitan kako bi komunicirao sa roditeljima, kaže da može da stupi u kontakt s njima i preko Vocapa.

Zato, Alabar kaže da je to samo dokaz da digitalni svet ne samo da dolazi, nego je već preuzeo živote devetogodišnjaka. I to dalje znači da će uskoro preuzeti i veliki deo Alabarovog života.

Arapski mediji prenose da Alabar želi da stvori na Bliskom istoku novu Alibabu.

To potvrđuje i činjenica da je Emar (kompanija čiji je predsednik Alabar) kupio udeo u poštanskoj kompaniji Aramek. Cilj mu je da kupi i dodatne akcije kompanije kako bi imao potpunu kontrolu u tom najvećem dostavljaču u arapskom svetu.

Sve ima više smisla jer Aramek u poslednje vreme radi na tome da svoju isporuku bazira na jednom kliku miša. Njihovo onlajn poslovanje raste oko 25 odsto godišnje i prognozira mu se svetla budućnost i nešto u šta definitivno vredi investirati.

Tamošnji mediji idu i korak dalje i pišu da je ovo samo deo mnogo većeg plana. Pouzdani izvori Arabijan biznisa navode da je harizmatični predsednik Emara koji gradi i “Beograd na vodi” u Srbiji, već nabavio milijardu dolara od investitora kako bi napravio kompaniju koja će pokrenuti UAE u e-lektronskoj trgovini.

Inače, od 200 tehnoloških kompanija širom sveta samo jedna je s Bliskog istoka, tako da Alabarov plan i te kako ima smisla.

Zašto baš Alabar? Pa tamošnji mediji takođe ne štede reči kada je on u pitanju: pišu kako je radeći na toliko velikim projektima širom sveta, na čelu građevinskih giganata, stekao titulu nekoga ko se ne plaši rizika i ko zna šta radi. Navode i da njegovi prijatelji za njega kažu da ima šesto čulo kada je reč o investiranju u neiskorišćena tržišta.

Tokom prošlog meseca ramazana, šeik Muhamed bin Zajed al Najhan, takođe poznat srpskoj javnosti, organizovao je niz predavanja i bio domaćin mnogih stručnjaka. Mnoge prezentacije bile su impresivne, ali se navodi da se za samo jedno predavanje tražila stolica više - ono koje je držao Alabar pod naslovom “Digitalizacija, kuda idemo”.

Ostaje da se vidi da li će Alabar ostvariti cilj, pogotovo ako se ima u vidu da i Saudijska Arabija cilja na sličnu platformu u svojoj kraljevini. Arpapski svet dosta koristi internet stvari i Alabar zna da njegov sestrić nije izuzetak nego pravilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

18 h

Podeli: