Zašto Nemce polako napušta optimizam?

Maloprodaja u Nemačkoj, merilo poverenja domaćinstava, smanjena je u oktobru što ukazuje na slabljenje raspoloženja potrošača u najvećoj privredi Evrope.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

10:13

Default images
Foto: Thinkstock

Maloprodaja je prošlog meseca smanjena 0,4 odsto u odnosu na septembar, kada je stagnirala, navodi nemački Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Sa druge strane, na godišnjem nivou, maloprodaja je uvećana 2,1 odsto, dodaje zavod. Podaci o maloprodaji su tradicionalno promenljivi i podložni čestim revizijama.

Potrošačko poverenje u Nemačkoj palo je u novembru četvrti uzastopni mesec, budući da su potrošači zabrinuti zbog rekordnog priliva izbeglica i tražilaca azila, pokazala je prošle nedelje anketa istraživačke kompanije GfK.

"Uporno snažan priliv tražilaca azila dovodi do potonuća optimizma u pogledu ekonomije", navodi GfK. Nemačka ove godine očekuje oko milion izbeglica. Oko 40 odsto ispitanika navelo je da očekuju rast nezaposlenosti u svetlu izbegličke krize, iako uglavnom ne očekuju da će ostati bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: