Kad Krugman rasprši nade...

Australija je dovoljno otporna da se suprotstavi slabljenju kineske privrede, izjavio je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Pol Krugman.

Svet

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

11:56

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Krugman je tako raspršio nade u pogledu benefita ugovora o slobodnoj trgovini između Australije i Kine.

Za australijsko izdanje britanskog lista "Gardijan", Krugman je rekao da će usporavanje Kine pogoditi privredu Australije, ali da ona ne treba da padne u histeriju zbog toga.

"Nije od koristi da cene sirovina koje Australija izvozi padnu. Australija je velika, veoma raznolika ekonomija, i poseduje druge izvozne proizvode i ima fleksibilan devizni kurs, tako da, ako posmatrate ono što se dogodilo u proteklih nekoliko godina, videćete da je Australija pretrpela udarac zbog usporavanja izvoza, ali je takođe imala veliku deprecijaciju australijskog dolara, što joj je pomoglo da neutrališe najveći deo tih negativnih efekata", predočava Krugman.

Napominjući da podržava ugovore o slobodnoj trgovini, ona je ipak izrazio skepticizam u pogledu benefita bilateralnih ugovora, kao što je onaj između Kine i Australije.

"Ovi ugovori su često pogrešno koncipirani kao nešto što mora biti urađeno za nacionalno dobro, ali na kraju nemaju veći efekat po bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika", rekao je Krugman.

Nobelovac se osvrnuo i na ugovor o Transpacifičkom partnerstvu o kom se trenutno pregovara, rekavši da to nije pravi ugovor o slobodnoj trgovini, budući da je trgovina u regionu Pacifika već prilično slobodna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: