Srbija

Četvrtak, 21.05.2015.

12:57

JUB otvara drugu fabriku u Srbiji

Slovenačka kompanija JUB otvoriće sredinom jula fabriku za proizvodnju stiropora u Srbiji, u čiju izgradnju i opremanje investira 5,5 miliona evra.

Izvor: B92

Default images
Foto: JUB

Posao će dobiti 20 novih radnika.

To je potpuno nov i zaseban proizvodni pogon JUB-a, na parceli u Šimanovcima, na kojoj već deset godina radi prva fabrika te kompanije u našoj zemlji i u kojoj se proizvode fasadni sistemi, boje i lakovi.

Ukupan broj radnika će se pokretanjem proizvodnje stiropora popeti na 157, a kompanija će u Srbiji kompletirati ponudu svih komponetni fasadnih sistema.

Direktor JUB Srbija Aleksandar Kuljaj rekao je da se oko polovina celokupne proizvodnje izvozi, a najznačajnije tržište je Bosna i Hercegovina, a slede Crna Gora, Makedonija, Rusija i Mađarska.

On je kazao da je u poslednje tri godine investicija JUB-a u Srbiju dostigla 8 miliona evra, uključujući i fabriku stiropora i naveo da očekuje da će za godinu dve promet obe fabrike dostići oko 30 miliona evra godišnje.

Kuljaj je kazao da firma daje garanciju i do 35 godina na ceo proizvodni program, koji ima evropski sertifikat ETA.

Kuljaj je kazao da je u Srbiji ugrađeno više od 15 miliona kvadratnih metara jubizol izolacionih sistema, čime su uštede eneregije dostigle 2,5 milijardi kilovatčasova, a emisija CO2 smanjena za dve trećine miliona tona godišnje.

On je kazao da tržište Srbije važi za jedno od najmanje razvijenih kada je u pitanju stepen energetske efikasnosti objekata i naveo da se ugradnjom izolacionih fasadnih ssitema može ušted4eti i do 40 odsto enrgije, što znači da se investicija u to isplaćuje za tri do pet godina.

Kuljaj je naveo da je JUB pokrenuo beskamatno kreditiranje na godinu dana kupaca njihovih sistema i preuzeo na sebe plaćanje kamate i svih troškova obrade, kako bi podstakla građane, poljoprivredne proizvođače i pravna lica da izolacijom poboljšaju energetsku efikasnost i na duži rok smanje troškove za potrošenu energiju.

Predstavnici JUB-a su podsetila da je poslednji državni program za unapređenje energetske efikasnosti realizovan pre tri godine u saradnji sa Svetskom bankom i kazali da su očekivali aktivniju ulogu države s obzirom obaveze koje je Srbija preuzela u unapređenju energetske efikasnosti i loše stanje u kojem se taj sektor kod nas nalazi.

Matična kompanija JUb osnovana je pre 140 godina, zapošljava 600 radnika i ima proizvodne pogone u Sloveniji i Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: