SPC godišnje zaradi 140 mil. EUR

U 40 eparhija Srpske pravoslavne crkve godišnje se sakupi oko 140 miliona evra, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

10:43

Default images
Foto: Thinkstock

List navodi da su u vreme krize eparhije SPC bile jedne od najvećih investitora i da je novac ulagan u hotele, vinarije, poljoprivrednu proizvodnju, jer im država na sve prihode od prodaje sveća, verskih obreda, izdavanja prostora, ne naplaćuje dažbine.

Od svih prihoda u 40 eparhija SPC godišnje se slije između 130 i 150 miliona evra, otkrio je jedan od insajdera u vrhu SPC.

List navodi i da samo od prodaje sveća i verskih obreda jedna eparhija može da zaradi i do pet miliona evra godišnje.

"Tu treba dodati i biznis koji je većina eparhija razvila i od koga dobro zarađuju. U okviru crkvenih kompleksa izdaju se objekti, daje u zakup zemljište, otvaraju privredni objekti, podižu vinarije. Samo Zahumsko-hercegovačka eparhija u SAD izveze oko 100.000 boca svog vina", objašnjava sagovornik Blica.

Najviše novca u SPC dolazi od donacija, odnosno od "verskog pomodarstva". Novokomponovani vernici misle da će svoje grehe sprati ako daju prilog crkvi. Tako se u jednoj beogradskoj crkvi medju dobrotvorima, čije je ime upisano na ploči, našao poznati kriminalac koji je pre nekoliko godina ubijen u sačekuši, a koji je donirao crkvi 500.000 evra, navodi taj list.

Piše i da država iz budžeta plaća socijalno i zdravstveno osiguranje sveštenika SPC, za šta će ove godine biti izdvojeno devet miliona evra.

Taj list podseća na slučaj iz februara 2013. godine kada je glavni blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke S.Ž. uhapšen zbog kradje gotovo milion evra u kešu iz patrijaršijske kase.

On je iz kase, kako se navodi u tekstu, uzeo 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 dolara i 890.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: