Srbija

Nedelja, 03.05.2015.

10:23

Tenis će nam preporoditi stočarstvo

Potpisivanje memoranduma sa nemačkom kompanijom "Tenis" značajan je korak u oživljavanju i unapređenju stočarstva, gajenju svinja i proizvodnji svinjskog mesa.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Freeimages.com

"To je prilika je da se primene nove tehnologije, dobra genetika, da se poveća proizvodnja hrane za životinje, primene novi pristupi u zaštiti životne sredine i rešavanju otpadnih voda, a sve ovo zahteva i nova radna mesta", kazao je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Budimović je dodao da paralelno treba raditi na inteziviranju izvoza i olakšavanju realizacije izvoza svinjskog mesa i prerađevina od svinjskog mesa, kao i pristup novim tržištima.

"Ovo treba da bude i dobar signal za buduće ulagače u srpsko stočarstvo, kao što je proizvodnja junećeg mesa kvaliteta "bebi bif" i proizvodnja jagnjećeg i ovčijeg mesa", naveo je Budimović.

Vlada Srbija i nemačka kompanija "Tenis", najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su 27. aprila u Beogradu Memorandum o razumevanju, uz poruku premijera Srbije Aleksandra Vučića da je ta investicija veoma važna za Srbiju i da će se u našoj zemlji proizvoditi najbolje meso u Evropi.

Svinje se u Srbiji velikim delom uzgajaju na tradicionalan način, a u strukturi registrovanih objekata za uzgoj svinja u Srbiji, koje prati Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, objekti kapaciteta za uzgoj od 100 - 500 grla, zauzimaju učečhe od 73 odsto od ukupnog broja objekata sa definisanim kapacitetima, odnosno 43,8 odsto od ukupno registrovanih objekata u svinjarstvu.

Po podacima PKS, broj grla svinja u Srbiji na početku 2014. godine bio je 3,14 miliona, a na kraju godine 3,2 miliona. Lani je u Srbiju uvezeno 330.000 svinja, što je više nego duplo povećanje u odnosu na 2013, kada je uvezeno 118.000 svinja.

U 2014. je izvezeno 26.000 grla, što je smanjenje u odnosu na 2013. kada je izvezena 31.000 svinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

15 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: