Svet 0

30.05.2024.

10:13

Stiže povećanje penzija za oko 400.000 Srba

Novo povećanje penzija u Nemačkoj obradovalo je sve penzionere koji primaju penziju iz ove zemlje.

Izvor: Blic

Stiže povećanje penzija za oko 400.000 Srba
shutterstock, fizkes

Podeli:

Najstarijim građanima primanja će biti uvećanja za 4,57 odsto, a među njima su i građani Srbije koji imaju ostvareno pravo na nemačku penziju, u ovom momentu oko 400.000 državljana Srbije dobija novac iz Nemačke.

Uvećanu penziju penzioneri će dobiti krajem jula. Prema poslednjim dostupnim podacima prosečna penzija u Nemačkoj je oko 1.600 evra. Državljani Srbije koji su tamo radili imaju pravo na puni iznos penzije zbog međudržavnog sporazuma koji je potpisan još 1969 godine i još važi.

Uslovi za odlazak u penziju u Nemačkoj

Godine starosti

Starosna granica za odlazak u penziju u Nemačkoj slična je kao i u Srbiji. Propisi kojima se određuju uslovi za odlazak u penziju se osetno razlikuju između Srbije i Nemačke. Starosnu penziju u Nemačkoj možete dobiti najranije u 61. godini starosti, u slučaju da su ispunjeni dodatni uslovi.

Što se tiče regularnih uslova za odlazak u penziju, trenutno je potrebno da imate navršenih 65 godina i 11 meseci i za žene i za muškarce. Ova granica se pomera za mesec dana svake godine od 2012. godine, i cilj je da se ona do 2031. pomeri na 67 godina starosti.

Godine staža

Što se tiče godina staža, u zavisnosti od vrste staža one mogu biti 5, 35 ili 40 godina staža.

U uslov staža od 5 godina računaju se svi meseci u kojima su uplaćivani doprinosi za obavezno ili dobrovoljno osiguranje. Tu se može uračunati i vreme nezaposlenosti, vaspitavanja i nege dece u Nemačkoj. Za staž od 35 godina mogu se dodatno uračunati i meseci bolovanja, nezaposlenosti, pohađanja škole ili neka druga vremena, koja se pod izvesnim uslovima mogu priznati (na primer zbog vaspitavanja dece u Nemačkoj).

Shutterstock/ ESB Professional

Kod uslova staža od 45 godina ne uračunava se sve vreme koje se vodi kao vreme osiguranja. Na primer, vremena nezaposlenosti može se samo ograničeno priznati, piše na sajtu Deutsche-Rentenversicherung (ekvivalenta našem PIO Fondu).

Pored uplaćivanog osiguranja u Nemačkoj, Nemci priznaju i sve vreme koja vam je potvrdio nosilac osiguranja u Srbiji.

Uslovi osiguranja

Pored obaveznih godina staža, za pojedine vrste penzija u Nemačkoj morate ispuniti i takozvane uslove osiguranja. Praktično, morate da imate u određenim vremenima uplaćen određeni broj obaveznih doprinosa.

Kako da izračunate penziju u Nemačkoj?

Visina primanja u starosti u Nemačkoj zavise najviše na osnovu vaše plate. Svake godine vam se dodeljuju bodovi, tzv. Entgeldpunk. Ako su Vam godišnja primanja jednaka nemačkom proseku te godine, dobijate 1 bod, a ako su veća, logično, dobijate više bodova.

Da biste izračunali vašu buduću penziju morate da znate koliko Entgeldpunkt-a imate (možete sami izračunati), kada planirate u penziju (za svaki mesec pre 67. rođendana oduzmite 0.3%) i kolika je vrednost vaših Entgeldpunkt-a (u zavisnosti da li živite u zapadnoj ili istočnoj regiji).

Formula izgleda ovako: Penzija = Iznos Entgeldpunkt-a x Zugangsfaktor x Rentenartfaktor x aktueller Rentenwert

Na primer, ako radite 30 godina u Nemačkoj i idete u penziju sa 68, za vreme radnog veka ste skupili 34,12 Entgeldpunkt-a, a svaki bod vredi 36,02 evra, onda će vam penzija biti oko 1.229 evra.

Koliko iznosi prosečna penzija u Nemačkoj?

Shutterstock/esfera

Prosečna penzija u Nemačkoj iznosi 45 odsto prosečne bruto plate, i ove godine iznosi oko 1.600 evra.

Ipak, u praksi je malo drugačije. Koliko je teško dostići se prosečne penzije razlikuju između muškaraca i žena, a koliko među profesijama pročitajte ovde.

Zbog toga što su svesni da im penzija neće biti dovoljna za održavanje standarda koji su imali dok su radili, većina Nemaca se ranije pobrine za dodatna primanja u starosti. Tako da starosna penzija u proseku čini 63 odsto primanja kada se ode u penziju.

Prevremena penzija

Ukoliko želite da odete u penziju pre navršenih 65 godina i 11 meseci, postoji i ta mogućnost.

Minimalna starosna granica za primanje ove starosne penzije bez odbitka se postepeno povećava od 2012. Odbici od maksimalnih 7,2 odsto za prevremeno primanje povećavaju se za 0,3 odsto za svaki mesec povećanja.

Od 2012. godine postoji starosna penzija za posebno dugoročne osiguranike koja se može dobiti pod lakšim uslovima od 1. jula 2014. godine. Ako ste uplatili najmanje 45 godina obaveznih doprinosa, na primer za osigurano zanimanje, samostalni rad, dugotrajnu negu, nezaposlenost, bolest ili uključujući vreme provedeno u odgajanju dece, penziju možete dobiti sa 63 godine bez odbitaka.

Starosna penzija za posebno dugotrajne osiguranike ne može se spustiti, čak ni uz odbitke.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: