Srbija 2

30.05.2024.

8:32

Ovo naše vino ide u Kinu

Karlovački Bermet ide u Kinu.

Izvor: eKapija

Ovo naše vino ide u Kinu
Shutterstock/StockLite

Podeli:

Udruženje proizvođača aromatizovanog vina sa geografskom oznakom "Bermet" iz Sremskih Karlovaca, Asocijacija kineskih privrednika u Srbiji, kompanija Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd i preduzeće Aronija vita potpisali su Memorandum o razumevanju.

Kako je posle potpisivanja ovog dokumenta istakao ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović taj memorandum najavljuje novu eru u izvozu srpskih vina na kinesko tržište, čime se, kako je dodao, već sada potvrđuju prednosti potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, piše eKapija.

"Ukidanje carina na određene proizvode od 1. jula, kada krene primena Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, otvara priliku pre svega za srpske proizvođače poljoprivrednih proizvoda da prošire svoje prisustvo i pronađu kupce na ogromnom kineskom tržištu", ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, prepoznat je potencijal sve većeg kineskog tržišta pa Srbija namerava da proširi i diverzifikuje ponudu poljoprivrednih proizvoda, nudeći proizvode dobrog kvaliteta po konkurentnim cenama.

On je naveo da formiranjem zajedničkog prodajnog centra u Sremskim Karlovcima, digitalizacijom postojeće ponude i intenziviranjem promocije Sremskih Karlovaca kao prvoklasne vinske destinacije, "Srbija želi da kineskim prijateljima dodatno približi srpska vina".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

19 h

Podeli: