"Objava ugovora izazov Vlade"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić ocenio je da je objavljivanje ugovora države sa Etihadom bio veliki izazov za premijera i Vladu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

20:18

Default images

Jer, kako je rekao, po pravilu privatne kompanije žele da neki delovi tih ugovora ostanu poslovna tajna.

"Naime, tu se nalaze neke operativno-taktičke stvari koje treba da ostanu tajna da bi se posao realizovao. Osobito je teško i osetljivo da se u početnoj fazi kada se jedan ugovor sklapa otkrivaju detalji tog ugovora, dok on ne zaživi, sa jedne strane, i dok se makar jedna ili dve poslovne godine ne okrenu", kaže Simić i dodaje da se nakon toga po pravilu ugovori objavljuju.

Simič je na ovaj način prokomentarisao izjavu ekonomskog savetnika ambasade SAD Dejvid Kšivda koji je u sredu za Tanjug ocenio da objavljivanje ugovora između države i stranih kompanija, kao što je slučaj sa Etihadom, za Vladu Srbije predstavlja veliki izazov, jer je reč o "komplikovanom ekonomsko-političkom pitanju".

"Pretpostavljam da je ekonomski savetnik američke ambasade kada je kazao da će to za Vladu biti težak zadatak imao u vidu da privatne kompanije žele da neki delovi aranžmana koji se postignu sa drugom stranom ostanu tajna iz poslovnog razloga", ocenio je Simić na RTS-u.

Simić je podsetio da u SAD nije takva situacija, jer tamo privatne kompanije ne sklapaju ugovore sa državom, a država se meša u njihove dogovore jedino kada dođe do povrede zakona o konkurenciji ili monopolskog ponašanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: