Stižu nam i ruski helikopteri?

Uporedo sa pregovorima sa Rusijom oko kupovine višenamenskih aviona "mig 29 2M“, u Vojsci Srbije razmišljaju i o nabavci jedne helikopterske eskadrile.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2013.

10:28

Default images

Srbija je među malobrojnim evropskim državama koja nema nacionalnu helikoptersku službu za traganje i spasavanje. To je jedan od razloga zašto se razmišlja o nabaci.

Prema pisanju Novosti, prvi koraci napravljeni su krajem prošle godine, a vojska ima pripremne analize. One su pokazale da bi početne potrebe zadovoljile najmanje četiri nove ili polovne transportne letelice. Jačanje helikopterske flote predviđena je i u dugoročnim planovima razvoja oružanih snaga. U Vojsci Srbije planove pravdaju mnogobrojnim prednostima koje jedinice sa ovim letelicama imaju u izvršavanju zadataka.

"Potrebni su nam pre svega trasportni helikopteri, koji imaju široku namenu", objašnjavaju u Generalštabu VS.

"Nezamenljivi su u trećoj misiji vojske - pomoći civilima u slučajevima poplava, požara i vanrednih situacija. Pojačanje ovim vazduhoplovima podiglo bi nam cenu i u mirovnim misijama. A helikopteri mogu da se koriste i u komercijalne svrhe".

Za ove zadatke trenutno u vojsci se koristi manje od 10 ruskih letelica „Mi-8“ i „Mi-17“. Većina ih je stacionirana na Aerodromu „Batajnica“, gde služe za transport opreme i u sanitetske svrhe. Korišćenje ruskih „osmica“ u našoj vojsci od 1968. razlog je što se u vojnim krugovima kao moguće pojačanje uglavnom pominje njegova savremena verzija „Mi-171“.

Da je Srbiji neophodna jača helikopterska flota smatra i Zlatibor Grujić, pilot u penziji i predavač na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji. On podseća da je ideja o nacionalnoj helikopterskoj službi stara više decenija, ali i da ona mora biti oslonjena na vojsku.

"Auto-moto savez je osamdesetih preuzeo dve „osmice“ za trasport povređenih u saobraćaju, ali projekat nije bio dugog veka", objašnjava Grujić.

"Oslonac bi trebalo da bude vojska, jer ona ima kadar za obuku i resurse za održavanje letelica. Nabavka helikoptera višestruko bi se isplatila".

Grujić podseća na t oda se helikopteri koriste za borbene zadatke, padobransku obuku, transport opreme, a u civilstvu u građevinarstvu, elektroprivredi, himanitarnom trasportu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: