Dunav osiguranje želi promene

Generalni direktor Dunav osiguranja Marko Ćulibrk najavio organizovanje konferencije o auto osiguranju na kojoj bi trebalo da se reše problemi u ovom sektoru.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

17:34

Default images

Nagomilani proglemi u osiguranju zbog kojih trpe i osiguravajuće kuće i država biće razmotreni na konferenciji koju će organizovati Dunav osiguranje.

Kako je za B92 rekao VD generalnog direktora Dunav osiguranja Marko Ćulibr, njihova je želja da se ta konferecija održi u Privrednoj komori Srbije i da se na njoj posebno pozabave pojavom nezakonite prekse u auto osiguranju.

"Sa dolaskom stranih osiguravajućih kuća očekivali smo da će se situacija na tržištu osiguranja popraviti, međutim osetniji pomak je izostao, a neke loše pojave su produbljene. Pogotovo je to izraženo kod auto osiguranja. Ovde postoji nelojalna konkurencija, zbog koje društva za osiguranje i država gube nekoliko desetina miliona evra godišnje", kaže Ćulibrk.

On objašnjava da u Srbiji postoji čak 1.500 firmi koje vrše tehnički pregled, a realno je potrebno par stotina.

"Nagli i prekomerni rast punktova za tehnički pregled direktna je posledica nelojalne konkurencije i nezakonitih pojava u borbi za klijente. Pored toga, postoje mišljenja, da se za gotovo 50 odsto vozila ne izvrši tehnička provera, već se papiri overe bez prisustva vozila ili se to uradi na neki drugi nezakoniti način", navodi Ćulibrk i dodaje:

"Mislim da sva osiguravajuća društva, kao i Udruženje osiguravača, Narodna banka, određena ministarstva i eksperti u ovoj oblasti, imaju odgovornost da se takve pojave onemoguće i iskorene, jer su posledice takvih negativnih pojava u krajnjoj liniji odražavaju i na prevelik broj šteta, kao i postradalih u saobraćaju, a ne samo kao neostvarena premija."

Zbog svega toga, kako kaže Ćulibrk, Dunav osiguranje će predložiti Privredoj komori Srbije da kod njih organizuje konferenciju o ovim problemima na koje treba da budu pozvane sve osiguravajuće kuće, ali i strani vlasnici društva za osiguranje u Srbiji, predstavnici Narodne banke Srbije, stručnjaci iz oblasti osiguranja, članovi vladinih resora u čijoj su nadležnosti ova pitanja.

"Na toj konferenciji bi trebalo da odredimo šta je opšti interes u ovoj oblasti, kako da unapredimo društveno odgovorno ponašanje osiguravajućih kuća u sferi auto-odgovornosti i iznađemo rešenja za otklanjanje navedenih problema. Nadamo se da bi takvu konferenciju bilo moguće održati već tokom maja."

Inače, ideja o organizovanju konferencije je potekla od profesora Nebojše Žarkovića koji je, ukazujući na probleme koje muče društva za osiguranje, istakao posebnu ulogu i odgovornost Dunav osiguranja, kao vodeće osiguravajuće kuće u obezbeđenju dosledne primene zakonskih odredaba.

Žarković za B92 kaže da je zadovoljan što je njegova ideja naišla na razumevanje u Dunav osiguranju, ali navodi da je posebno bitno da se na konferenciju pozovu strani vlasnici osiguravajućih društava u Srbiji.

"Ne bi bilo uputno da skupu prisustvuju samo predstavnici domaćih osiguravača, budući da su upravo oni nosioci negativnih pojava. Rukovodioci društava koja posluju u Srbiji stalno zasedaju i dogovaraju se o ovom otvorenom pitanju, ali nikad ne ispoštuju dogovor. Od stranih vlasnika će biti zanimljivo čuti da li se u njihovim zemljama poštuju zakoni iz osiguranja i da li nadzor obavlja svoju ulogu. Što se tiče roka održavanja, smatram da konferencija zahteva nešto dužu pripremu, pa je izglednije da se održi s početka jeseni. Ovaj skup bi svakako trebalo iskoristiti i za otvaranje drugih pitanja, kao što je uticaj tendera na tehničku premiju osiguranja", navodi Žarković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: