Nemačka vodeći partner Srbije

Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u prvih 11 meseci 2012. bila je Nemačka, gde je ostvaren izvoz od 1,21 milijarde dolara i uvoz od 1,89 milijardi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.01.2013.

10:43

Default images

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija - 1,07 milijardi, Bosna i Hercegovina sa 994,7 miliona dolara, Rumunija - 854,8 miliona i Ruska Federacija (RF) - 793,3 miliona, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Nemačke, bile su RF sa 1,7 milijardi dolara, Italija - 1,65 milijardi, Narodna Republika Kina - 1,28 milijardi i Mađarska - 859,9 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.
Zemlje članice Evropske unije (EU) čine više od polovine ukupne razmene - 58,5 odsto.

Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima Srbije ima suficit u razmeni od 1,21 milijardi dolara, rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i gvožđa i čelika.

Potpisnice CEFTA sporazuma o međusobnoj slobodnoj trgovini su Srbija, Crna Gora, BiH, Hrvatska, Makedonija, Albanija, Moldavija i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK), u ime privremenih institucija samouprave u Prištini.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, BiH i Makedonijom.

Od ostalih zemalja, ističe se i suficit Srbije u razmeni sa sa Rumunijom i Slovačkom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa NR Kinom zbog uvoza mobilnih telefona i lap topova, kao i sa RF zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.
Sledi deficit sa Nemačkom, Italijom i Mađarskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: