"Slamarica" ipak najbolja

Građani Srbije vrlo oprezno ulazu svoj novac. Najbrojniji su oni koji ulažu u nekretnine i štednju, a nekolicina se odlučuje za rizičnije poduhvate poput berze.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

11:23

Default images

Građani najčešće ulažu u nekretnine i stednju u bankama. Ipak koliki je broj građana koji to radi teško je utvrditi, a isto tako je teško doći do njih.

Transakcije se najčešće završavaju jednim telefonskim razgovorom, a interesovanje za brokerske kuće je malo.

Investira se u akcije Naftne Industrije Srbije ali i takozvane sigurne akcije na Inostranim berzama.

Za razliku od naših prostora gde su građani i dalje nepoverljivi kada su ovakve investicije u pitanju, u SAD-u je jos pre skoro 100 godina vise od četrdeset posto stanovništva trgovalo akcijama i obveznicama.

Danas se taj broj procenjuje na gotovo polovinu građana Amerike. Da li je razlog ne dovoljna informisanost ili strah od rizika naših ljudi?

Ubedljivo najzastupljeniji način investiranja u Srbiji su nekretnine. Uprkos cestim turbulencijama na ovom tržištu, čini se da građani Srbije najviše vole da svoje investicije učine opipljivim u odnosu na one kojima se trguje na berzama.

Kada sumiramo, dolazimo do zakljucka da najveci broj građana Srbije investira u nekretnine, manji deo, oko cetiri procenta građana daje novac na štednju u bankama, a svega jedan procenat učestvuje na berzi.

Ipak, čini se da je i dalje najzastupljeniji tradicionalni način čuvanja u slamarici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: