Zbog kredita JP "kraći" smo po 150€

Vlada Srbije vratiće kredite u iznosu od 1,1 milijardu evra umesto javnih preduzeća, čiji je garant zaduživanja bila.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

13:40

Default images

Na predlog Ministarstva finansija, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o regulisanju odnosa Republike i dužnika-korisnika javnih sredstava, kojim preuzima na sebe vraćanje dugova javnih preduzeća, nastale uzimanjem inostranih kredita.

Tako će država vratiti dugove u ukupnom iznosu od oko 655 miliona evra, 590 miliona dolara i 627.000 švajcarskih franaka. Reč je o preduzećima čije je funkcionisanje od javnog značaja i bitno za celokupan sistem, pa Republika Srbija pored izdvajanja značajnih sredstava iz budžeta, garantuje i za nova zaduženja tih preduzeća u zemlji i inostranstvu.

To su javna preduzeća koja svojim poslovanjem ne obezbeđuju višak sredstava, koji bi mogli usmeriti za vraćanje dugova i Srbiji, objavljeno je na sajtu Vlade.

Preduzeća se oslobađaju obaveza prema Republici, sa stanjem na dan 31. maja ove godine, nastalih po osnovu korišćenih kredita, kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj, iz sredstava Pariskog i Londonskog kluba, Evropske investicione banke, Banke za razvoj Saveta Evrope i drugih inostranih poverilaca.

U prethodnom periodu Republika Srbija je na osnovu zakona i međudržavnih sporazuma regulisala i preuzela obavezu plaćanja određenih dugova koje su banke i preduzeća imali prema inokreditorima, a koji su nastali pre uvodjenja sankcija UN. Na taj način su oni umesto prema inopoveriocima stupili u obavezu prema Republici.

Uspostavljanjem direktnih dužničko - poverilačkih odnosa po osnovu korišćenih inokredita, država je kao poverilac u mnogo povoljnijem položaju, jer joj se obezbeđuje kompletan prihod od naplate tih potraživanja, kao i kontrola postupka i načina regulisanja tih potraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: