Srbija

Nedelja, 20.03.2011.

15:39

Bajatović: Putin donosi ulaganja

Tokom posete ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji razgovaraće se o "Južnom toku", Banatskom dvoru, i novim ruskim investicijama, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: Tanjug

Default images

Generalni direktor Srbijagasa je najavio da bi tokom posete premijera Putina Beogradu mogao biti potpisan i ugovor za osnivanje osiguravajuće kompanije "Sogas Srbija", kao zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gasproma.

"Na pragu smo da formiramo zajedničku osiguravajuću kompaniju 'Sogaz Srbija', koja neći moći da se registruje do posete premijera Putina, ali je moguće da taj ugovor bude potpisan prilikom njegovog boravka u Beogradu, pošto je Vlada Srbije dala potrebne saglasnosti i još Narodna banka Srbije treba još da izda neohodnu licencu", rekao je Bajatović.

Na dobrom smo putu i da u Srbiju stigne Gasprombanka, ali o tome treba još da se razgovara u Vladi Srbije, dodao je generalni direktor Srbijagasa.

On je nagovestio i mogućnost zajedničkih ulaganja u izgradnji gasnih centrala kogenerativnog tipa u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Nišu, koje bi proizvodile i električnu i toplotnu energiju.

Bajatović je kazao da bi prilikom posete premijera Putina Beogradu trebalo početi pregovore o tome da se deo isporuka gasa Srbiji pokrije izvozom nekih roba i usluga iz naše zemlje u Rusiju, kako bi se smanjio deficit koji Srbija ima u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom, za makar jednu trećinu.

On je ocenio da u gasnom delu energetskog aranžmana sa Rusijom nema kašnjenja, navodeći da je završena studija izvodljivosti za deonicu gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju, kao i prva faza skladišta gasa Banatski dvor, dok će druga faza zavisiti od komercijalnog dogovora koji bude postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

15 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: