Srbija

Petak, 25.02.2011.

16:55

Struja i zvanično poskupljuje 13,5%

Vlada Srbije odobrila je na telefonskoj sednici poskupljenje struje od 1. aprila, a nova cena struje za domaćinstva biće 6,3 evrocenta po kilovat-času.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Od poskupljenja će biti izuzeto oko 1,5 miliona domaćinstava koja troše do 350 kilovat-časova mesečno.

Agencija za energetiku je procenila da struja za domaćinstva u Srbiji može da poskupi maksimalno 13,5 odsto i 15,1 odsto za privredu.

Prosečna cena struje u Srbiji trenutno iznosi pet dinara ili 4,8 evrocenti po kilovat-času, a za domaćinstva 4,9 dinara ili 4,65 evrocenti po kilovat-času. I posle ovog poskupljenja, struja u Srbiji, će sa cenom od 6,3 eurocenta, i dalje biti najjeftinija u regionu, dok će za povlašćene kategorije električna energija koštati 4,1 evro centa.

Poređenja radi, prosečna cena struje u Bosni i Hercegovini je 6,5 evrocenta za kwh, u Makedoniji 6,3 evrocenta, u Hrvatskoj 11,51 evrocenta, Sloveniji 13,6 evrocenta, u Bugarskoj 8,2 evrocenta i u Rumuniji 9,7 evrocenta.

Premijer Mirko Cvetković skinuo je juče sa dnevnog reda sednice Vlade tačku koja se ticala predloga da struja poskupi od 1. marta, i zatražio detaljniju informaciju odnosno procenu uticaja poskupljenja električne energije na inflaciju i cene drugih proizvoda.

Takođe, vlada je u odlučivanju o povećanju cene struje vodila je računa i o zaštiti interesa građana i privrede, kao i o funkcionisanju EPS-a.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. marta 2010. godine, u proseku za 10 odsto. Po sadašnjoj proceduri, konačnu odluku o promeni cene struje u Srbiji donosi Vlada, na predlog Agencije za energetiku i na zahtev EPS-a, a prema Predlogu novog zakona o energetici odluku o poskupljenju ili pojeftinjenju struje u Srbiji od 2012. godine donosiće Agencija za energetiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

17 h

Podeli: