Sretenović: Stižu prijave revizora

Državna revizorska instirucija će do kraja meseca objaviti protiv koga će zbog kršenja zakona o budžetu biti podnete prekršajne prijave.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.01.2011.

15:10

Default images

Predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović kaže da je revizija završnog računa za 2009. godinu pokazala da su najveći propusti u postupcima javnih nabavki, sprovođenju Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o radu.

Revizori su "češljali" ministarstvo prosvete, omladine i sporta, rada, poljoprivrede, nauke, finansija, infrastrukture, NBS i Upravu za trezor. Samo je NBS dobila pozitivnu ocenu.

"Ne mogu još da kažem da li će u svakom resoru biti protiv ministara ili možda državnih sekretara. Još smo u fazi utvrđivanja odgovornosti. Jer, prema zakonu, odgovorno lice je funkcioner, ali je pitanje da li je ministar, prenošenjem ovlašćenja preneo i odgovornost na, recimo, pomoćnike ili državne sekretare", kaže Sretenović. On kaže da su najveći propusti zabeleženi u sferi javnih nabavki.

"Kod javnih nabavki često se sprovodi hitan postupak, odnosno postupak bez raspisivanja tendera. A, to je predviđeno samo kada se pojave određene vanredne okolnosti. Međutim, revizijom smo utvrdili da je bilo zloupotreba: nisu postojale takve okolnosti i nije bilo potrebe da se sprovodi postupak „pogađanja“. To znači izbor između jednog ili dva ponuđača", objašnjava Sretenović.

Prema njegovim rečima u skoro svim ministarstvima utvrđen je prekšaj, jer nisu sprovođeni postupci za nabavku bonova za gorivu, kaže Sretenović.

Što se tiče prijava koje je DRI prethodno podneo protiv Predraga Bubala za koji je sud odredio kaznu od 50.00 dinara i Slobodana Milosavljevića koji je oslobođen tužbi.

"Oslobađajuća presuda nije pravosnažna i očekujemo rasplet u Višem prekršajnom sudu. Tokom kontrole završnog računa za 2008. dogodilo se da su tada bili jedni ministri, pa se tokom te godine promenila vlada i došli su novi. Zato je bilo „dupliranja“ funkcionera iz istog resora. Sada toga nema", navodi Sretenović.

Državni revizor kaže i da Državna revizorska instiucija još nije uspostavljena u punom opsegu.

"Treba nam još prostora i očekujem da nam se uskoro obezbedi. Sada imamo 66 zaposlenih, a planiramo raspisivanje konkursa, pa će ih biti još tridesetak. I nema mesta da se u 10-15 kancelarija svi smeste svi naši zaposleni. Dobili smo jači budžet, upravo zato što planiramo da do kraja godine imamo 150 ljudi, koliko je i predviđeno", objašnjava Sretenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: