Srbija

Četvrtak, 12.07.2007.

13:14

S& P:Kreditni rejting Srbije lošiji

Agencija za procenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s (S&P) promenila svoje izglede za Srbiju sa „pozitivno“ na „stabilno“

Izvor: EM online, Vojislav Stevanović

Default images

S&P je saopštio da je to rezultat popuštanja fiskalne politike koja je pogoršala rastući spoljni debalans Srbije. Istovremeno, je i potvrdio svoju ocenu BB- za dugoročni kreditni rejting Srbije, kao i B za kratkoročni kreditni rejting.

S&P je Srbiji još pre dve godine podigao kreditni rejting sa B+ na BB-. Ta Agencija je tadašnju procenu zasnovala na činjenici da je politički rizik u Srbiji bio smanjen nakon što je EU ocenila da je Srbija spremna da započne pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju. Sa druge strane, S&P je tada ocenio da je politička stabilnost u zemlji krhka, te da su ti politički rizici snažno izraženi u rejtingu. Ti rizici, kako je tada saopšteno, poticali su od nerešenih pitanja, između ostalih nerešenog statusa Kosova, i saradnje sa Tribunalom u Hagu.

BB- rejting, spada u kategoriju “below investment grade”, predstavlja upozorenje investitorima na visok rizik ulaganja u Srbiju.

Istovremeno S&P je potvrdio dugoročni rejting Hrvatske na oceni BBB, te za dug u kuni na oceni BBB+. Izgledi za dalju promenu rejtinga su stabilni odnosno ne očekuje se skora promena tog rejtinga. Nameru snižavanja fiskalnog deficita na 1,5 posto BDP-a do 2009. godine u S&P-u ocenjuju realističnom, no upozoravaju da Hrvatskoj predstoji smanjenje ukupnog iznosa plata u javnom sektoru, snižavanje subvencija i transfera, restrukturiranje državnih kompanija, značajnije reforme zdravstvenih ustanova, te bolje usmeravanje socijalne pomoći. Za poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatska bi trebala nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom i strukturnim reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

19 h

Podeli: