Otvoreno novo postrojenje u Srbiji, struju proizvode od bundeve i žita FOTO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović pustila je u Novom Miloševu u rad PEPO energy postrojenje koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 26.01.2021.

11:50

Otvoreno novo postrojenje u Srbiji, struju proizvode od bundeve i žita FOTO
Foto: Promo

"Ovo je za Srbiju važno, jer pored 28 elektrana na biogas imamo još jednu i važno je da 73 gradimo danas u Srbiji", rekla je Mihajlović.

Dodala je i da ćemo "sa oko 100 megavata kapaciteta, koji će biti instalisani u narednih godinu ili dve u elektranama na biogas u Srbiji, biti zemlja koja će imati kada govorimo o energiji iz elektrana na biogas više nego Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno".

Postrojenje PEPO energy koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju. Jednostavnije rečeno, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

Mihajlović je rekla, nakon što je postrojenje počelo da proizvodi prve kilovate, da je u njega uloženo pet miliona evra, kao i da će zahvaljujući tome 30 ljudi imati posao.

"Ovo je poruka koju Vlada Srbje i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu", naglasila je Mihajlović.

Ističe da mnogo toga mora da se menja u Srbji u 2021. u oblasti energetike.

Ona je zahvalila svim investitorima koji ulažu u oblast obnovljivih izvora energije pošto to znači, kako kaže, da veruju u našu državu i energetsku politiku.

"Klimatski neutralni razvoj je jedini razvoj koji može Srbiju da dovede na mnogo više stope razvoja BDP-a i mi to hoćemo da postignemo u narednim godinama", poručila je ona.

Istakla je da će zato ova godina u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova.

Mihajlović je rekla da će Srbija dobiti i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će omogućiti da jedan deo naše energetske bezbebednosti imamo i iz obnovljivih izvora.

Dodaje da su se biogasne elektrane pokazale kao elektrane koje će obezbediti pouzdanu energiju, to jest da su pouzdanije od solarnih ili elektrana na vetar.

Biogasne elektrane u odnosu na solarne daju 3,5 puta više energije, napomenula je Mihajlović.
Bendžamin Lakatoš; Foto: Promo
"Energetika i ekologija moraju da idu zajedno. One su sada drugarice i sestre i ne mogu da budu drugačije posmatrane. Sve će biti usmereno ka zelenoj energiji i klimatski održivom razvoju", poručila je Mihajlović.

Kompanija PEPO Energy, koja je zajednički poduhvat švajcarske energetske MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh, izgradila je u Novom Miloševu 100 odsto ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 MW.

U izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila.

Elektrana na biogas u Novom Miloševu izgrađena je za osam meseci u uslovima pandemije danonoćnim radom svih koji su bili angažovani na ovom projektu, rekao je direktor PEPO Energdžija Srđan Bošnjaković.

"Ispred vas je biogasno postrojenje koje koristi slamu, kukuruzovinu i meso od bundeve. Postrojenje će proizvoditi i organsko đubrivo i koristiti u svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji biogas kao pogosnko gorivo umesto dizela. Time dajemo dodatni doprinos i energetici i ekologiji", naglasio je Bošnjaković.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, izgradnjom biogasne elektrane u Novom Miloševu, internacionalna MET grupa je nastavila svoje investicije u Srbiju, a predsednik izvršnog odbora MET Grupe Bendžamin Lakatoš naveo je da je PEPO projekat započet u maju 2020. godine.

"PEPO biogasna elektrana je još jedan veliki uspeh naše strategijeokrenute ka obnovljivim izvorima energije koji pokazuje našu snažnu posvećenost zelenoj i održivoj budućnosti. Ovaj projekat takođe još jednom potvrđuje posvećenost kompanije Srbiji, zemlji u kojoj MET posluje od 2009.godine. Želeli bismo da nastavimo da investiramo u srpsku ekonomiju kroz širenje kako standardnih akivnosti, tako i aktivnosti u sferi obnovljivih izvora energije", rekao je Lakatoš.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: