Mali i ambasadorka Velike Britanije o unapređenju saradnje i vakcini kao jedinom rešenju

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

15:47

Mali i ambasadorka Velike Britanije o unapređenju saradnje i vakcini kao jedinom rešenju
Foto: Ministarstvo finansija

Sa njom je razgovarao o sprovođenju ekoloških i održivih projekata u Srbiji i o nedavnoj uspešnoj emisiji obveznica koje su listirane na Londonskoj berzi.

Britanska ambasadorka je najpre čestitala ministru Malom na reizboru za ministra finansija u Vladi Republike Srbije i istakla da se raduje nastavku uspešne saradnje. Mali se zahvalio i dodao da se takođe nada uspešnoj saradnji u zajedničkim projektima.

Ministar je upoznao ambasadorku sa izlaskom Republike Srbije na Londonsku berzu pre desetak dana, kada je naša zemlja dobila najnižu kamatnu stopu u istoriji i emitovala obveznice u visini od 1,2 milijarde evra, refinansirajući tako najskuplji dug iz 2011. godine.

Mali je rekao i da će Srbija uskoro postati deo Euroklir sistema, te iskazao zainteresovanost za emitovanje zelenih bondova. Kako je rekao, to je deo usmerenja Srbije ka zelenim i ekološki održivim projektima.

On je upoznao ambasadorku sa sličnim projektima koji se nalaze u budžetu za 2021. godinu, kao što su izgradnja novih regionalnih sistema za upravljanje otpadom, koji će biti sproveden u jedinicama lokalne samouprave i izgradnja novih postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže.

U susret Konferenciji UN o klimatskim promenama COP 26 koja će sledeće godine biti održana u Glazgovu, Meklaud i Mali su razgovarali o važnosti učešća finansijskog sektora u borbi protiv klimatskih promena. Britanska ambasadorka je takođe predstavila nedavno prikazani plan u 10 tačaka premijera Borisa Džonsona za ostvarivanje “Zelene industrijske revolucije”.

Ambasadorka i ministar Mali su na sastanku razgovarali i o budućem unapređenju saradnje između Uprave poreza i carine Njenog Veličanstva i Uprave carina Republike Srbije.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u vezi sa koronavirusom, i složili se da je jedino konačno rešenje za ceo svet upotreba vakcine. Ambasadorka je upoznala ministra sa situacijom u Velikoj Britaniji, koja je prva zemlja u svetu koja je odobrila upotrebu vakcine kompanija Fajzer i Biontek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: