Srbija

Četvrtak, 15.08.2019.

12:22

Lajkovac očekuje novi privredni bum zbog Koridora 11

U Lajkovcu, gde je i počela izgradnja auto-puta Miloš Veliki, koji se u nedelju svečano otvara, očekuju novi privredni bum.

Izvor: RTS

Lajkovac očekuje novi privredni bum zbog Koridora 11
FOTO: Depositphotos, rasica

Veruje se da će biti kao nekada posle prolaska pruge kroz njihov grad i Ibarske magistrale u neposrednoj blizini.

I Mile, i uski kolosek sa Ćirom, bili su inspiracija Radovanu Belom Markoviću da napiše roman Lajkovačka pruga. O auto-putu koji prolazi pored Lajkovca, još nema romana ali književnik razmišlja.

"Nije uzalud rečeno da je selo sa rđavim putevima kao seljak u dronjavom odelu. Otuda i ova velelepna magistrala po imenu Miloša Velikog će pomoći da se Srbija ne skriva od sebe same i od sveta, da pokaže svu svoju lepotu", smatra Radovan Beli Marković.

Lajkovačka petlja u Nepričavi najveća je na Koridoru 11. Privrednici je već nazivaju kapijom zapadne Srbije.

"Naš glavni interes u izgradnji auto-puta bilo je to što smo isporučivali kamen za izgradnju deonice auto-puta od Uba prema Obrenovcu. Mi smo se dobro organizovali, otvorili smo i ovaj drugi kamenolom, radili smo u dve smene", ističe Radiša Mitrović, zamenik direktora Iva agrar.

U lokalnoj samoupravi odavno znaju koliko je važna moderna saobraćajna infrastruktura za razvoj kolubarskog kraja.

"Svi u Lajkovcu Koridor 11 poredimo sa prugom uskog koloseka, koja je pre čitavog veka prolazila kroz naše malo mesto i koja je doprinela tome da se Lajkovac početkom 20. veka razvija tolikom brzinom da su ga često poredili sa gradovima srednjeg zapada u SAD", podseća predsednik opštine Ljig Andrija Živković.

Gradnja Miloševog auto-puta pre devet godina počela je baš u Nepričavi kod Lajkovca. Svi su očekivali da će ta deonica do Uba, dužine 12 kilometara, prva biti završena.

Zbog nekvalitetnih radova rađeno je iznova 2,5 kilometra auto-puta. Radovi su izvođeni i noću, da bi auto-put bio otvoren u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Podeli: