Leks specijalis: Kompromisno rešenje građana, banaka i države

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je Skupštini Srbije Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

13:20

Leks specijalis: Kompromisno rešenje građana, banaka i države
Foto: Ministarstvo finansija

Ovim Leks specijalisom posle više od jedne decenije rešava se problem oko 15.785 građana koji imaju stambene kredite u toj valuti.

Ministar je naveo da taj leks specijalis predstavlja kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana – građana, odnosno udruženja koja ih predstavljaju, banaka, i države sa treće strane.

„Predlogom zakona biće obuhvaćeni svi korisnici ovih kredita, na čemu smo kao država insistirali, a kako bismo omogućili građanima koji imaju taj problem da ga trajno reše“, rekao je Mali.

On je podsetio da je predsednik Repubike Srbije Aleksandar Vučić pre tačno tri nedelje posetio zadužene građane ispred Vrhovnog kasacionog suda i obećao im da će biti pronađeno rešenje za ovaj problem.

„Razgovori koji su zatim usledili nisu bili nimalo laki, ali smo uspeli da nađemo kompromis, tako da danas ispunjavamo obećanje koje je tada dao predsednik. Mislim da smo, s obzirom na date okolnosti, pronašli najbolje moguće rešenje za sve tri strane“, rekao je Mali.

Ministar Mali se osvrnuo i na odlične makroekonomske rezultate koji su postignuti, zahvaljujući kojima je sada moguće rešavanje problema zaduženih u švajcarskim francima.

"U prva tri meseca ove godine ostvarili smo suficit u iznosu od 15,8 milijardi dinara, iako smo imali planiran deficit od 19 milijardi dinara. To je za skoro 35 milijardi dinara bolje od budžetskog plana. Podsetiću vas i da smo prošle godine imali rast BDP-a od 4,3 odsto", rekao je Mali.

Ministar Mali navodi da Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima predviđa da se preostali deo duga korisnika konvertuje u evro, nakon čega će se iznos dobijen konverzijom umanjiti za 38 odsto.

"Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata. Takođe, iako je bilo tendencija da se ograniči domašaj primene zakona, njegove odredbe će se primenjivati na sve postojeće korisnike zadužene u švajcarskim francima", istakao je Mali.

On je napomenuo da su prema ovom predlogu banke dužne da na iznos dobijen konverzijom primene kamatnu stopu prema ponudi banke koja je važila 31. marta 2019. godine za kredite indeksirane u evrima iste vrednosti i ročnosti.

"Za one banke koje nisu imale u ponudi stambene kredite ili su imale nesrazmerno velike kamatne stope, primenjen je limit od 3.4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR za varijabilne kamatne stope i limit od 4 odsto za fiksne kamatne stope. Kroz ograničavanje visine kamatne stope uspećemo da rizik dalje otplate kredita svedemo na minimum", rekao je ministar.

Nadzor nad primenom zakona vršiće Narodna banka Srbije.

Izdvajanja države za primenu ovog zakona iznosiće do 11,68 milijardi dinara, i to u slučaju da svi korisnici prihvate ponuđeno rešenje, napomenuo je ministar.

Osim Predloga zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, pred poslanicima je i Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu.

"Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama biti povećane za 9 odsto u odnosu na platu iz decembra 2018. godine, umesto dosadašnjih sedam odsto, počev od plate za maj 2019. godine", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: