Zanatlije popravljaju, ali u EU

U Poljoprivrednoj školi "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju obučavaju se đaci za pravljenje bureka jer je taj zanat izuzetno tražen.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

10:42

Zanatlije popravljaju, ali u EU
(Foto: Thinkstock)

Direktor te škole Nebojša Bjelić je agenciji Beta rekao da je taj zanat trenutno najaktuelniji jer dobri pekari nedostaju i u topličkom kraju koji je poznat po pravljenju ovog južnjačkog specijaliteta.

"Mnogim prokupačkim i blačkim pekarama nedostaju majstori za pravljenje bureka, pa smo se zbog toga opredelili da u sklopu naše proizvodne prakse đake naučimo pravljenju i ovog proizvoda", kazao je Bjelić.

Dodao je da se za buregdžije usavršavaju učenici završnih razreda pekarskog smera i da odatle izlaze vrsni pekari i majstori u pravljenju slanih i slatkih peciva i kolača.

Naveo je i da pekara "đukić" iz Blaca stipendira 10 učenika tog smera. "Imamo dogovor sa poslodavcem da đacima nakon završetka školovanja i zaposlenja obezbede usavršavanje u renomiranim pekarama u Sloveniji i Italiji", rekao je Bjelić i istakao da za zapošljavanje burekdžija i pekara uopšte nema problema jer su najtraženiji na tržištu rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: