"Najbolje da RTB Bor većinski ostane državi"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da će tender za profesionalni mendžment koji će upravljati RTB Borom najverovatnije biti raspisan u junu.

Srbija

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Ponedeljak, 23.05.2016.

09:57

Foto: Tanjug

"Cilj tendera je da novi menadžment stabilizuje poslovanje najvećeg srpskog proizvodjača bakra i zlata i pripremi kompaniju za privatizaciju", rekao je Antić za današnje Večernje novosti.

On je podsetio da je sličan model pripremljen u Železari Smederevo koji je bio uspešan i kompanija je prodata kineskom Hestilu.

Za RTB Bor zainteresovana je kako pišu Novosti, američka korporacija Friport, ali su interesovanje iskazale i druge svetske rudarske kompanije.

Antić je rekao da je za sada rano govoriti o modelu promene vlasničke strukture RTB-a, a najbolje bi bilo da ta kompanija, zbog značaja koji ima za Srbiju i ranijih investicija, dobije strateškog partnera.

"Za nas bi bilo najbolje da RTB ostane u većinskom vlasništvu Srbije, a da strateški partner uz investicije od 350 do 400 miliona evra dobije manjinski paket akcija tog preduzeća", ocenio je on.

RTB Bor je jedno od preduzeća u restrukturiranju kojima 28. maja ističe zaštita od naplate poverilaca. U tom preduzeću, čije su obaveze premašile milijardu evra, zaposleno je oko 5.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: