"Zakon o broju zaposlenih se mora poštovati"

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo je da sprovodi nadzor nad primenom Zakona o maksimalnom broju zaposlenih.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

19:37

(Foto: Thinkstock.com)

Ministarstvo je upozorilo da će insistirati na striktnoj primeni i kaznenim merama za njegovo nepoštovanje.

Ministarstvo podseća da je 8. februara istekao rok da nadležni urade nove pravilnike o sistematizaciji i podseća da se Zakonom prvi put propisuje da racionalizacija mora da se sprovodi po principima i kriterijumima koji štite kako efikasnost i funkcionalnost sistema, tako i prava zaposlenih.

"Opominjemo da se ovog puta neće tolerisati greške iz ranijih pokušaja racionalizacije, čije su posledice više koštale državu, nego što su donele uštede", navodi se u saopštenju.

Kako se precizira, poštovanje Zakona znači da svaki rukovodilac snosi odgovornost za to da se reorganizacijom posla podigne produktivnost i na taj način organizacija uklopi u zadati maksimalni broj zaposlenih.

Ministarstvo je upozorilo da je 8. januara istekao rok da državni organi prema Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih, donesu nove pravilnike o organizaciji i sistematizaciji usklađene sa zadatim maksimalnim brojem, a lokalne samouprave posebne odluke o maksimalnom broju na svojim skupštinama i da će insistirati na striktnoj primeni zakona i kaznenih mera za utvrđene nepravilni.

U postupku praćenja primene Zakona uočene su određene nepravilnosti, a reč je o primerima gde se dovodi u pitanje da li su ukinuta radna mesta ključna za funkcionisanje organizacije, kao i rešenja za raskid radnog odnosa bez jasnog obrazloženja o kriterijumima primenjenim za odluku, bez prethodnih analiza stanja, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sprovodi nadzor o tome da li su doneti pravilnici i odluke lokalnih samouprava u skladu sa Zakonom i principima na kojima počiva racionalizacija.

Nadzor se, kako se navodi, sprovodi u ministarstvima, posebnim organizacijama, Generalnom sekretarijatu, Autonomnoj pokrajini Vojvodine, opštinskim i gradskim upravama, dok Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi nadzor u javnim službama i preduzećima na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Vlada Republike Srbije je odlučna da unapredi rad javne uprave, reorganizuje i modernizuje javnu upravu u korist svojih građana i u skladu sa ovim ciljevima, sprovodiće i kontrolisati racionalizaciju na svim nivoima vlasti, ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: